Protestne blokade puteva kod Nikšića, Cetinja i Mojkovca

U znak protesta zbog stanja u zemlji grupe građana 15. decembra blokirale su saobraćaj na ulazu u Nikšić i Cetinje, te magistralni put koji povezuje Mojkovac i Kolašin, na sjeveru Crne Gore.

Blokade parkiranim automobilima su organizovane, kako je saopšteno, zbog situacije u zemlji i kršenja Ustava od strane parlamentarne većine, koja je 12. decembra u Skupštini usvojila izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

"Oni koji su doveli u pitanje dalji opstanak države i narušili građanski mir držeći zemlju na ivici sukoba pokušavaju širenjem straha i hapšenjem zaustaviti legitimne građanske proteste dok spremaju potonji čin kapitulacije – uvođenje Crne Gore u Vučićev Otvoreni Balkan".

Blokada tunela Budoš, na ulazu u Nikšić,15. decembar 2022.

Nije poznato ko je organizator blokada jer je medijima dostavljeno saopštenje pod nazivom grupa građana.

Pročitajte i ovo: Sukobi policije i demonstranata u Podgorici nakon usvajanja Zakona o predsjedniku

Blokada puteva najavljena je prije tri dana na četvrtom protestu pod sloganom "Ima nas", ispred Skuptine Crne Gore zbog usvajanja izmijenjenog Zakona o predsjedniku, kada je došlo do sukoba demonstarnata i policije, ali niko nije povrijeđen.

Tada je više osoba privođeno zbog napada na policiju.

Proteste "Ima nas", sa kojih je zatraženo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, podržala je crnogorska opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista predsjednika Mila Đukanovića.

Vaš browser nepodržava HTML5

Neredi ispred Skupštine Crne Gore

Blokada u Nikšiću, ispred tunela Budoš, koji je glavni ulaz u grad iz pravca Podgorice je trajala tri sata.

Nikšićanin Ilija Bojović iz organizacije "Perjanici" saopštio je da je blokadu organizovala grupa građana, koji traže poštovanje Ustava, zabranu ulaska u Otvoreni Balkan na najmanje pet godina i "otvaranje pitanja položaja pravoslavnih Crnogoraca".

U isto vrijeme građani su parkirali više automobila na glavnoj saobraćajnici na ulazu u Cetinje, blokirajući ulazak u grad.

Grupa nezadovoljnih građana zaustavila je saobraćaj i na magistrali koja povezuje Mojkovac i Kolašin, na sjeveru Crne Gore, kod skretanja za Biogradsku goru.

Od početka godine u Crnoj Gori su pale dvije Vlade. Početkom godine je oborena Vlada Zdravka Krivokapića formirana nakon smjene vlasti 2020. a nakon nje u avgustu i manjinska Dritana Abazovića.

I dok opozicija traži vanredne parlamentarne izbore, većina na čelu sa proruskim Demokratskim frontom želi da formira novu Vladu na čelu sa Miodragom Lekićem.

Kako je Đukanović iz formalnih razloga odbio da da mandat Lekiću parlamentarna većina je promijenila Zakon o predsjedniku preuzimajući njegovu ustavnu ingerenciju predlaganja mandatara.

Taj potez izazvao je osim protesta oštre kritike evropskih institucija.

Pročitajte i ovo: Crna Gora u ćorsokaku, poručili London, Berlin i Vašington