Drugi dan blokade Instagrama u Turskoj zbog navodne cenzure

Foto ilustracija

Društvena mreža Instagram blokirana je u Turskoj drugi dan, poslije optužbe o cenzuri koju je uputio visoki turski zvaničnik toj američkoj platformi, javlja AFP.

Direktor komunikacija turskog predsjedništva Fahrettin Altun u srijedu je kritikovao Instagram tvrdeći da ta platforma sprečava ljude da objavljuju poruke saučešća za "mučenika (Ismaila) Haniyeha", šefa Hamasa.

"Radi se o vrlo jasnom pokušaju cenzure", rekao je Altun na društvenoj mreži X.

Odluku je na svom portalu navela turska Uprava za informacione i komunikacione tehnologije (BTK), koja nije dala nikakvo objašnjenje.

Odluka o blokiranju objavljena je na web-stranici Uprave. BTK se u odluci poziva na propis koji omogućuje blokiranje "kriminalnih sadržaja" bez davanja detalja.

"Naša zemlja ima vrijednosti. Uprkos našim upozorenjima, nisu uzeli u obzir kriminalne sadržaje. Uveli smo zabranu pristupa. Kada budu poštovali naše zakone zabrana će biti ukinuta", rekao je u petak turski ministar saobraćaja i infrastrukture, Abdulkadir Uraloglu.

opširnije Turska blokirala pristup Instagramu

Opoziciona partija CHP (socijaldoemokrate) i Iyi Parti (nacionalisti) u petak su se žalili i tražili poništenje zabrane pristupa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je dan žalosti u znak sjećanja na Haniyeha, ubijenog u srijedu u Teheranu u napadu za koji se okrivljuje Izrael. Haniyeh je često boravio u Turskoj prije 7. oktobra i napada Hamasa na Izrael.

Haniyeh je sahranjen u petak u Kataru, gdje je živio u izgnanstvu.

više

Ko je bio ubijeni vođa Hamasa Ismail Hanije?U Iranu završena pogrebna ceremonija za ubijenog vođu Hamasa Ismaila Hanijea Nakon likvidacije lidera Hamasa, bivši izraelski premijer tvrdi da 'mir nije na dnevnom redu' Šta ubistvo lidera Hamasa znači za razgovore o okončanju rata u Gazi?

Prema turskim medijima, Instagram ima više od 50 miliona korisnika u Turskoj, zemlji od 85 miliona stanovnika.

Turske vlasti su više puta posljednjih godina privremeno blokirale društvene mreže kao što su Facebook i Twitter (bivše ime mreže X), obično nakon nekih napada.