Slijede sankcije ukoliko Kina pošalje vojnu pomoć Rusima, upozorio Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom posjete Kazahstanu, 28. februar 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je kako Washington neće oklijevati u nametanju sankcija kineskim kompanijama i pojedincima ako Peking pruži ključnu vojnu pomoć ruskim vojnicima koji ratuju u Ukrajini, prenosi NBC.

Blinken je tokom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani rekao da bi Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme sebi u odnosima s drugim zemljama.

"Pazili smo na to od prvog dana, a razlog zbog kojeg sam to pokrenuo zajedno s drugim kolegama u administraciji, jest zabrinutost da na temelju informacija koje imamo Kina razmatra prelazak s nevojne podrške koju su neke od njenih kompanija pružale Rusiji na onu vojnu, materijalnu podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini", istaknuo je Blinken.

Pročitajte i ovo: Kina će se suočiti sa posljedicama ukoliko pomogne Rusiji, tvrdi Bijela kuća

Dodao je da je SAD jasno upozorio Kinu na implikacije i posljedice pružanja takve podrške.

"Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske kompanije ili pojedince koji krše naše sankcije ili na neki drugi način učestvuju u podržavanju ruskih ratnih napora", dodao je on.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u posljednjih su dana pokušavali upozoriti Kinu, javno iznozeći uvjerenje da ta zemlja razmatra isporuku smrtonosne opreme Rusiji.

Usprkos nastojanju Kine da se prikaže mirotvorac neutralan u ratu u Ukrajini, plan Pekinga za okončanje sukoba naišao je na sumnje na Zapadu.

Naime, plan Kine se nije distancirao od Moskve niti osudio invaziju koju je prije godinu dana naredio ruski predsednik Vladimir Putin, pišu svjetski mediji.

Pročitajte i ovo: Zapad podozriv prema kineskom mirovnom planu za Ukrajinu

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka o Ukrajini koji poziva na prekid vatre i mirovne pregovore. Dokument je kratak i u velikoj mjeri ponavlja ranije izjave kineskih zvaničnika. Takođe je ponovio zahteve, poput da se ne jačaju vojni blokovi ili koriste unilateralne sankcija, što je prema navodima vanjskopolitičkih analitičara, očigledno u skladu s interesima i Kine i Rusije.

Moskva je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu.

U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbjeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni.