Blinken tokom posete Egiptu pozvao na prekid vatre u Gazi

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken sa ministrom spoljnih poslova Egipta Badrom Abdelatijem (Abdelatty), Kairo, 18. septembar 2024.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken izjavio je 18. septembra u Kairu da je prekid vatre u cilju okončanja rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze najbolji način da se osigura regionalna stabilnost, prenela je agencija AFP.

"Svi znamo da je prekid vatre najbolja šansa za suočavanje sa humanitarnom krizom u Gazi i rizikom po regionalnu stabilnost", rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Egipta Badrom Abdelatijem (Abdelatty).

Ovo je Blinkenovo deseto putovanje u region od početka rata do kog je došlo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. AFP prenosi da Blinkenova poseta za cilj ima da spase pregovore o okončanju sukoba, koji su u zastoju, a u kojima posreduju Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Pročitajte i ovo: Šest članova UN-a među 18 ubijenih u izraelskom napadu na školu

Blinken se u Kairu sastao i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je obećao da će intenzivirati napore za postizanje primirja u Pojasu Gaze.

Kabinet Sisija je nakon sastanka saopštio da su dvojica zvaničnika razgovarali kako da se inteziviraju zajednički napori Egipta, SAD i Katara kako bi se postigao napredak u pregovorima o prekidu vatre i razmeni talaca.

Sisi je takođe pozvao na "odlučnu intervenciju kako bi se uklonile prepreke za ulazak ogromnih količina pomoći" u Gazu i na okončanje izraelskih racija na Zapadnoj obali, navodi se u saopštenju.

Na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, od početka rata u Gazi nasilje je u porastu, dok Izrael gotovo svakodnevno sprovodi racije na teritoriji koju naseljavaju Palestinci.
Istovremeno, spasioci u Gazi saopštili su 18. septembra da je u vazdušnom napadu Izraela na školu Ibn Al-Hajtam u gradu Gaza poginulo pet osoba. Izrael tvrdi da su meta napada bili militanti Hamasa.

Većina od 2,4 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze raseljena je barem jednom od početka rata.

Pročitajte i ovo: Izrael raketirao Gazu, pokopana tursko-američka aktivistica ubijena u izraelskoj vatri

U napadu Hamasa na Izrael poginulo je 1.205 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanima na zvaničnim podacima Izraela, uključujući taoce ubijene u zatočeništvu. Od 251 osobe zarobljene 7. oktobra, 97 se i dalje nalazi u pojasu Gaze, uključujući 33 taoca za koje izraelska vojska navodi da su mrtvi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, pod kontrolom Hamasa, u Gazi je od početka rata u operacijama izraelske vojske ubijeno 41.272 Palestinca, što su podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.