Putin ne pokazuje interes prema diplomaciji, ističe Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken (slijeva nadesno), američki predsjednik Joe Biden, ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na američko-ruskom samitu u Vili La Grange u Ženevi, Švicarska, u lipnju 2021.

Washington ne vidi znakove da je Moskva zainteresirana za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, kazao je američki državni tajnik, Antony Blinken.

"U diplomaciji uvijek ima vrijednosti ako su dotične strane, u ovom slučaju Rusija, zaista zainteresirane za smislenu diplomaciju. Ono što smo vidjeli, barem nedavno, upravo je suprotno", rekao je Blinken za CBS News 4. prosinca, dodajući da je Putin promijenio taktiku nakon pretrpljenih neuspjeha na bojnom polju.

"Nije uspio pobijediti na bojnom polju, pa uzima, u biti usmjerava svoj bijes i vatru na ukrajinske civile, napada energetsku infrastrukturu, pokušava ugasiti svjetlo, isključiti grijanje, isključiti struju. To je što se događa.

"Dakle, osim ako i dok Putin ne pokaže da je stvarno zainteresiran za smislenu diplomaciju, malo je vjerojatno da će to ikamo ići", rekao je Blinken na Face The Nation.

Pročitajte i ovo: Više od 500 ukrajinskih naselja bez struje, saopštile vlasti

Posljednjih tjedana ruski vojni fokus usmjeren je na napade na ukrajinsku infrastrukturu diljem zemlje, vođenju ofenzive u gradu Bahmutu u regiji Donjecka i granatiranju mjesta u gradu Hersonu, kojeg su ukrajinske snage oslobodile prošlog mjeseca nakon osmomjesečne ruske okupacije.

Američki predsjednik Joe Biden je 1. prosinca nagovijestio da bi bio voljan razgovarati s Putinom ako ruski čelnik pokaže da ozbiljno želi okončati invaziju.

"Spreman sam razgovarati s gospodinom Putinom ako doista postoji interes da on odluči da traži način za okončanje rata", rekao je Biden, koji ovaj potez još nije načinio.

Šefica američke obavještajne službe Avril Haines rekla je da se borbe u ruskom ratu u Ukrajini odvijaju "smanjenim tempom" i ocijenila da bi ukrajinske snage narednih mjeseci mogle imati bolje izglede na frontu.

Britansko Ministarstvo obrane, u svojoj posljednjoj obavještajnoj procjeni od 4. prosinca, ukazalo je na nove znakove iz neovisnog ruskog medija da javna potpora u Rusiji vojnoj kampanji "značajno pada".

Ruska novinska stranica koja radi iz inozemstva Meduza je objavila da je došla do nedavnog povjerljivog istraživanja javnog mnijenja koje je provela Federalna služba zaštite, a koja je zadužena za čuvanje Kremlja i osiguranje najviših državnih dužnosnika.

Istraživanje, koje je naručio Kremlj, pokazalo je da 55 posto ispitanika podržava mirovne pregovore s Ukrajinom, dok 25 posto želi da se rat nastavi.

Vaš browser nepodržava HTML5

Život bez struje i plina uoči zime u Donbasu

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.