SAD čestitale Dan državnosti Srbije

Američki državni sekretar Antony Blinken, 30.januar 2023. Foto: Reuters

Srpski i kosovski lideri će "praviti teške kompromise" u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja će donijeti bezbjednost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana, ocijenio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država (SAD), želim da čestitam narodu Srbije Dana državnosti", poručio je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

"Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti bezbjednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Srpski i kosovski lideri će praviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod – i cijeli region – biti ogromne", rekao je Blinken.

On je dodao da SAD cijene strateško partnerstvo koje imaju sa Srbijom u cilju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve građane Zapadnog Balkana, te da SAD snažno podržavaju evropske ambicije Srbije.

"Posvećeni smo radu sa vama i našim partnerima iz Evropske unije (EU) u postizanju ovog važnog cilja", poručio je Blinken.

Apelovao je na Srbiju da podrži Ukrajinu protiv neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije.

"SAD su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama. Moramo biti jedinstveni da podržimo pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost", naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je izrazio zadovoljstvo povodom nedavnog potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta.

Ocijenio je da će memorandum podstaći bolje razumijevanje spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva.

Biden pozvao na podršku Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden (Joe Biden) čestitao je Aleksandru Vučiću Dan državnosti dan ranije, navodeći da dve zemlje zajedno moraju da nastave da podržavaju ukrajinski narod i da pozovu Rusiju na odgovornost zbog rata protiv Ukrajine, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

"U ime naroda SAD, upućujem iskrene čestitke Vama i narodu Srbije povodom Dana državnosti koji slavite 15. februara. Tokom poslednjih nekoliko godina, Srbija i SAD su zajedno radile na diversifikaciji izvora energije i jačanju ekonomske saradnje stvarajući bolju budućnost za naše građane. Zajedno moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine i pozovemo Rusiju na odgovornost za njen nepravedan i ničim izazvan rat protiv Ukrajine", napisao je Bajden.

Bajden je u čestitki naveo da će SAD u ovoj godini "nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom pod okriljem EU", saopštio je kabinet srpskog predsednika.

"Pozdravljamo Vašu podršku predlogu Evropske unije o normalizaciji, koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona. Radujem se daljem jačanju partnerstva naših zemalja i prijateljstva naših naroda", dodao je Bajden.