Blinken na novoj bliskoistočnoj turneji, pokušava da spreči širenje sukoba

Antony Blinken

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken kreće 4. januara na Bliski istok usred intenzivnih diplomatskih napora da se olakša isporuka humanitarne pomoći u ratom razoreni pojas Gaze i sve većeg međunarodnog pritiska na Izrael da smanji civilne žrtve među Palestincima.

Agencija Rojters je citirala visokog američkog zvaničnika koji je kazao da će Blinken u četvrtak otputovati na Bliski istok, uključujući zaustavljanje u Izraelu.

Amos Hohštajn (Hochstein), viši savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), takođe će otputovati u Izrael da radi na smirivanju napetosti između Izraela i Hezbolaha.

Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan rekao je novinarima da će Blinken održati sastanke sa turskim zvaničnicima u subotu, prenose lokalni mediji.

Predstojeći sastanci visokih američkih zvaničnika na Bliskom istoku dolaze u trenutku kada se povećava rizik od šireg bliskoistočnog sukoba eskalira, uprkos kolektivnim naporima zapadnih i regionalnih sila da ograniče rat Izraela i Hamasa na pojas Gaze.

Stejt Department je saopštio da su Sjedinjene Države i dalje "neverovatno zabrinute" zbog rizika da se sukob proširi na druge frontove, posle ubistva visokog zvaničnika Hamasa Saleha al-Arurija u utorak u Bejrutu.

Pročitajte i ovo: Izrael bombardovao jug Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je u stanju pripravnosti zbog napada libanske ekstremističke grupe Hezbolah. Ovo je usledilo nakon udara dronom u Bejrutu u kojem je ubijen al-Arouri, koji je bio blisko povezan sa generalnim sekretarom Hezbolaha Hasanom Nasralahom.

SAD su poslale "veoma direktnu poruku Hezbolahu" i drugim entitetima u regionu da "sada nije vreme za razmišljanje o daljoj eskalaciji", navodi Stejt department.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) takođe su izrazile duboku zabrinutost zbog bilo kakve moguće eskalacije, istovremeno pozivajući sve strane na uzdržanost.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) upozorila je da Gaza postaje katastrofa za javno zdravlje, a nedavno masovno raseljavanje širom južnog dela pojasa podstiče izbijanje bolesti.

UN sarađuju sa zemljama kako bi olakšale isporuke humanitarne pomoći, rešavajući kritični nedostatak higijene i bezbedne vode za piće u Gazi.

U Vašingtonu su američki zvaničnici izjavili da se protive nasilnom uklanjanju Palestinaca iz Gaze. SAD takođe rade na posleratnoj mapi puta za palestinske teritorije.

"Gaza ne može ponovo da posluži kao lansirna rampa za terorističke napade na Izrael", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller) za Glas Amerike u sredu.

"Ono što na kraju želimo da vidimo jeste da se Gaza i Zapadna obala ponovo ujedine pod palestinskim vođstvom", i "sigurno da u tome Hamas nema ulogu".

U međuvremenu, nastavljaju se intenzivni diplomatski napori za vraćanje preostalih talaca koje u Gazi drže pripadnici Hamasa.

Veruje se da Hamas ili drugi ekstremistički pokreti još uvek drže 129 ljudi u Gazi.

Egipat je prošle nedelje predložio plan za okončanje trenutnog vojnog sukoba između Izraela i Hamasa, koji podrazumeva prekid vatre, postepeno oslobađanje talaca i formiranje palestinske vlade stručnjaka za upravljanje Pojasom Gaze i Zapadnom obalom.

Detalji plana su navodno razrađeni sa Katarom i predstavljeni Izraelu, Hamasu, Sjedinjenim Državama i evropskim vladama.

Međutim, šef Hamasovog političkog biroa Ismail Hanije izjavio je u utorak da će taoci biti oslobođeni samo pod uslovima koje postavi taj ekstremistički pokret.

Stejt Department je saopštio da je "glavni prioritet" za američku vladu da vrati sve taoce kući, ali je odbio da javno komentariše pregovore.

Izvor: Glas Amerike