'Istina je na našoj strani' kaže Tihanovskaja na treću godišnjicu spornih predsjedničkih izbora

Svjetlana Tihanovskaja govori na konferenciji u Varšavi 6. avgusta 2023.

Dana 9. avgusta, na treću godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, nakon kojih su uslijedili protesti bez presedana protiv autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka i masovni obračun protiv neslaganja, vođa prognane opozicije, Svjetlana Tihanovskaja(Svyatlana Tsikhanouskaya), obećala je da je "istina na našoj strani ."

U video izjavi na YouTube-u, Tihanovskaja je rekla da je dan 9. avgusta 2020. mogao označiti "početak nove Bjelorusije", gdje "nikada neće biti političkih zatvorenika i progona zbog neslaganja".

Tihanovskaja je bila glavna opoziciona kandidatkinja kojoj je dozvoljeno da učestvuje na predsjedničkim izborima 2020. godine, kada je Lukašenku dodijeljen šesti predsjednički mandat. Opozicija i Zapad odbili su da priznaju rezultate i pozvali su na novo, nezavisno nadgledano glasanje.

Nakon izbora, izbili su masovni protesti protiv navodne prevare, a demonstracije su dočekane brutalnim razbijanjem od strane Lukašenkove vlade. U strahu za sigurnost svoje porodice, Tihanovskaja je napustila Bjelorusiju i trenutno živi u Litvaniji.

"Godine 2020. shvatili smo da izazivamo sistem koji je postojao decenijama, režim koji je autoritet stavljao iznad ljudi. Ali bez obzira na sve, istupili smo naprijed jer smo bili uvjereni da je istina na našoj strani", rekla je Tihanovskaja, dodajući da tri godine nakon izbora Lukašenkov režim i dalje "pokušava da Bjelorusima oduzme nadu, njihove najmilije, slobodu, otadžbinu i nezavisnost".

"Međutim, bez obzira na to koliki je bol bio, uvijek sam vjerovala u nas, Bjeloruse. Zato što smo ostali nesalomivi. Na nasilje i represiju odgovarali smo podrškom političkim zatvorenicima i njihovim porodicama. Na pokušaje da se sravni naša istorija i jezik, odgovorili smo prelaskom na bjeloruski jezik i objavljivanjem knjiga", rekla je Tihanovskaja.

Pročitajte i ovo: Vlasti u Minsku prodale na aukciji stan opozicione liderke Tihanovskaje

Ona je takođe spomenula tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu i Lukašenkovog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekavši, "na napore da se našoj zemlji oduzme suverenitet, odgovorili smo gerilskim akcijama i hrabrošću na ratištima u Ukrajini".

Ukrajinski mediji navode da se velika grupa bjeloruskih opozicionih dobrovoljaca, poznatih kao puk Kastusa Kalinouskog, bori uz ukrajinske snage protiv okupatorskih ruskih trupa od prvih dana invazije.

"Svaki novi izazov nam otežava da ostanemo čvrsti. Ali na nama je da biramo između gubitka svega što smo uradili za tri godine, razočaranja u sebe i svoj narod ili očuvanja svih važnih znamenitosti, sjećanja na sve one koje smo izgubili na ovom putu i nastavljamo da idemo naprijed", izjavila je Tihanovskaja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Jedan dan beloruske liderke u izgnanstvu Svetlane Tihanovskaje

Organizatori nagrade Anna Lindh u Švedskoj rekli su 9. avgusta da je Tihanovskaja nagrađena prestižnom nagradom za ljudska prava koja nosi ime pokojnog švedskog ministra vanjskih poslova, koji je ubijen 2003. godine.

Nagrada će zvanično biti dodijeljena Tihanovskaji 11. septembra na ceremoniji u Stockholmu povodom obilježavanja 20. godišnjice Lindhove smrti.

Uz izvještavanje AFP-a