Bjeloruska sprinterica 'sretna što je na sigurnom' u Poljskoj

Kristina Timanovskaja na pres-konferenciji u Varšavi (5. august 2021.)

Beloruska sprinterka koja je apelovala na pomoć međunarodne zajednice kako bi izbegla preuranjeni prisilno povratak kući sa Olimpijskih igara u Tokiju jer je kritikovala svoje trenere, ponovo se sastala sa svojim mužem u Varšavi.

Pavel Latuško, beloruski opozicioni političar koji je pronašao utočište u Varšavi, rekao je da se Arsen Zdanevič pridružio svojoj supruzi Kristini Timanovskajoj, javio je Rojters u četvrtak veče.

Tsimanouskaia je ranije rekla da joj je muž na putu iz Ukrajine da joj se pridruži. Poljska je oboma odobrila humanitarne vize i obavezala se da će osigurati njihovu bezbednost.

Timanovskaja je prethodno izjavila da je "sretna što je na sigurnom" u Poljskoj.

Dvadesetčetvorogodišnja Kristina Timanovskaja stigla je u Varšavu tokom noći pod poljskom diplomatskom zaštitom prije očekivanog zahtjeva za azil.

Rekla je 5. augusta da je zahvalna Poljskoj na pomoći, ali se ipak nada da će se jednog dana vratiti u "slobodnu" Bjelorusiju.

"Bit ću spremna za povratak u Bjelorusiju kad to bude sigurno za mene", rekla je.

"Nisam ju izdala, ona je moja domovina."

Timanovskaja je istakla da nikada prije nije upoznala autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka - koji vrši kampanje nad disidentima i nezavisnim medijima nakon spornih predsjedničkih izbora održanih u augustu 2020. godine za koje opozicija i mnoge zapadne zemlje kažu da su namješteni - te da nema šta o njemu reći.

Ali, ona smatra da se u Bjelorusiji dešavaju "užasne stvari".

Međutim, kao sportašica, rekla je da se samo želi fokusirati na Olimpijske igre.

Timanovskaja je na aerodrom u Tokiju stigla rano ujutro 4. augusta iz poljske ambasade u koju se sklonila 2. augusta nakon što je odbila da dozvoli zvaničnicima bjeloruskog tima da je primoraju na let za Minsk dan ranije.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Uradila si glupu stvar': Vođe bjeloruske atletike kažu sprinterki da napusti Olimpijadu

Nije razgovarala sa grupom novinara koji su čekali, ali je kazala agenciji AP da su zvaničnici tima "jasno stavili do znanja da ću se, po povratku kući, definitivno suočiti s nekim oblikom kazne".

Rekla je da je za nju prekretnica bila kada su joj menadžeri timova rekli da su im "drugi ljudi" naredili da je pošalju kući sa Olimpijskih igara i da im je "samo naređeno da to ostvare".

Pročitajte više Više bjeloruskih sportista odbacuje domovinu u sjeni olimpijskog skandala

Priča Timanovskaje postala je glavna na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i preusmjerilo je međunarodnu pažnju na represiju u Bjelorusiji otkad su izbili protesti kada je Aleksandar Lukašenko odnio pobjedu na osporavanim predsjedničkim izborima prije godinu dana.

Lukašenkov sin Viktar preuzeo je nedavno od svog oca vodstvo nam bjeloruskim Nacionalnim olimpijskim komitetom, što Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije priznao.

Izvor: AFP, AP i Reuters