Bjekstvo u Finsku: Let iz ratne Rusije u posljednjem trenutku

Sergej Filenko, stolar iz Karelije, zatražio je azil u Finskoj.

Pišu: Anna Yarovaya i Gleb Yarovoi

U aprilu, samo nekoliko mjeseci nakon ničim izazvane invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, Sergej Filenko je postao prva osoba u sjevernom ruskom regionu Karelija koja je kažnjena zbog kršenja novog zakona usmjerenog na one koji navodno "diskredituju" ruske oružane snage, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Proglašen je krivim za isti prekršaj u junu, a kada je došlo vrijeme za plaćanje kazne, Filenko nije popustio u svom aktivizmu: ispisao je antiratne poruke na novčanicama od 5.000 rubalja koje je položio da bi izmirio dug.

"Zabranjujem da se ovaj novac troši na rat i Putinove podanike", napisao je na jednoj.

Filenko, stolar, pisac i lokalni aktivista u regionalnoj prijestonici Petrozavodsku, ima dugu evidenciju suprotstavljanja Putinovoj vladi. U aprilu 2021. priveden je na protestu podrške opozicionom lideru Alekseju Navaljnom. Na snimku incidenta vidi se kako recituje pjesmu Rudyarda Kiplinga dok su ga policajci nosili do kombija koji ga je čekao.

Ali sve do kraja prošlog mjeseca, opirao se bijegu iz Rusije, dok se procjenjuje da su stotine hiljada njegovih sunarodnika to učinile otkako je Putin pokrenuo rat protiv Ukrajine 24. februara.

Čak i nakon što je Putin najavio mobilizaciju za povećanje broja ruskih trupa 21. septembra, Filenko je oklijevao.

"Razmišljao sam o tome ovako: neću ići u vojsku, a oni neće moći da me odvedu na silu. Pa i ako me odvedu u lisicama, autobus će stati negdje na pauzu za mokrenje. Svi će vjerovatno biti već pijani. I ja bih pobjegao. Ali ne možete se beskonačno skrivati od zatvora", rekao je Filenko za Ruski servis RSE North.Realities.

Ali na nagovor prijatelja, Filenko je postao dio jedan od posljednjih talasa Rusa koji su pobjegli u Finsku sa turističkom vizom prije nego što su vlasti u toj nordijskoj zemlji prošlog mjeseca praktično zatvorile vrata ruskim turistima.

Filenko se sada pridružio gotovo 1.000 Rusa koji su ove godine zatražili politički azil u Finskoj, što je ogroman porast u poređenju s prethodnim godinama.

Sada živi u oskudno namještenom stanu sa još četvoricom ruskih tražitelja azila u gradu Imatra, oko 10 kilometara od ruske granice, a svi su stigli nakon što je Putin najavio mobilizaciju.

Filenko se nada da će uskoro naći posao kako bi izdržavao svoju porodicu koja je ostala u Rusiji.

"Stalno razmišljam kako da ih dovedem, gdje i kada možemo ponovo da se vidimo. Ali najvažnije je da nađem neku korist od svojih ruku", rekao je.

Turista, stolar i ponavljeni prestupnik

Finska je dugo bila popularna ulazna tačka za ruske putnike u šengensku zonu Evropske unije (EU). Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu, finska vlada je uvela stroga ograničenja za ruske turiste.

Finska premijerka Sana Marin (Sanna) rekla je u avgustu da "nije u redu da, dok Rusija vodi agresivni, brutalan rat agresije u Evropi, Rusi mogu da žive normalnim životom, putuju Evropom, budu turisti".

Pooštrena ograničenja Finske za ruske turiste stupila su na snagu 30. septembra, a Helsinki je saopštio da Putinova mobilizacija "i nagli rast broja turista koji stižu u Finsku i prolaze kroz Finsku ugrožavaju međunarodnu poziciju Finske i međunarodne odnose".

Taj potez, zajedno sa sličnim mjerama drugih evropskih vlada, pokrenuo je debatu na Zapadu o tome da li je zatvaranje granica prema Rusiji opravdan i neophodan odgovor na agresiju Moskve ili takva ograničenja kažnjavaju Putinove protivnike koji pokušavaju pobjeći iz Rusije i pomažu u jačanju antizapadne propagande Kremlja.

Filenkova duga evidencija opozicionog aktivizma vjerovatno će biti uvjerljiviji argument za azil od onih Rusa koji su pobjegli isključivo zbog mobilizacije.

On je rekao za North.Realities da su ga tokom prelaska iz Rusije u Finsku 26. septembra nekoliko sati ispitivali ruski graničari o njegovim političkim ubjeđenjima prije nego što mu je dozvoljeno da prođe.

"Uzimali su i vraćali mi pasoš i postavljali pitanja, na primjer, vjerujem li zaista da je Navaljni otrovan", rekao je Filenko, misleći na trovanje opozicionog lidera hemijskim oružjem Novičok 2020. koje Navaljni i zapadne vlade pripisuju Kremlju.

Kada je došlo vrijeme za podnošenje zahtjeva za politički azil, Filenko se ponovo našao kako objašnjava svoje političke stavove u formalnom intervjuu za azil sa zvaničnikom finske policije. Kada je službeniku preko prevodioca rekao da je stolar i ponovljeni prestupnik, policajac se uspravio i djelovao zbunjeno, prisjetio se Filenko.

"Morao sam da pričam o svim svojim ponovljenim administrativnim prekršajima, na kojim skupovima i zbog čega sam bio priveden: prvo sam bio ogorčen što je Navaljni otrovan, zatim zbog okupacije i invazije (Ukrajine). Sa svakim sljedećim ponovljenim prekršajem, policajac je postao prijateljski raspoložen", rekao je Filenko.

'Epicentar zla'

Filenko očekuje da će dobiti dozvolu za rad u Finskoj u naredna tri mjeseca. U međuvremenu, često posjećuje biblioteku u Imatri, dva puta sedmično pohađa časove finskog, a najveći dio svog vremena, kako kaže, provodi učeći jezik samostalno.

Filenko sada mnogo vremena provodi učeći finski jezik.

Početkom oktobra, finske vlasti objavile su da će Ukrajinci i Rusi koji traže utočište u Finskoj biti odvojeno smješteni, navodeći kao razloge strahovanja Ukrajinaca "u vezi smještaja ruskih azilanata u istim prostorima" nakon Putinove vojne mobilizacije.

Filenko opisuje kako su njegovi susreti s ukrajinskim izbjeglicama u Finskoj izazvali duboke emotivne reakcije u njemu.

Po dolasku u Finsku, proveo je nekoliko dana u gradu Joensuu i njegovoj okolini, upoznavajući lokalne prijatelje i poznanike i pokušavajući da smisli kako da pusti korijenje u svom novom okruženju.

Dok je bio tamo, otišao je u društveni centar gdje bi se okupile ukrajinske izbjegličke porodice da popiju čaj i kafu, pojedu kolače i puste svoju djecu da se igraju.

"Sjedio sam za stolom za kojim su Ukrajinke razgovarale i pile čaj, i osjećao sam se kao vojnik koji je pobjegao iz Vehrmahta, negdje u Švicarsku s francuskim izbjeglicama", prisjetio se Filenko. "Moja zemlja je okupirala Francusku, ne razumijem kako da se ponašam."

Kaže da je ustao i izašao iz kuhinje, "šetajući hodnikom, suzdržavajući svoje emocije".

"I onda je jedan dječak pritrčao iza mene, zagrlio me (za noge), pogledao me, i ja ga pogledam i skoro zaplačem", prisjeća se Filenko. "Osjećam se kao da sam u epicentru zla i ništa ne može da se uradi."