Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva za korupciju

Bosna i Hercegovina, bivši gradonačelnik Abdulah Skaka tokom privođenja u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo, 24.5.2023.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake za više krivičnih djela u predmetu visoke korupcije, potvrđeno je 25. jula.

Abdulah Skaka, član Stranke demokratske akcije (SDA), bio je gradonačelnik Sarajeva od 2016. do 2020. godine.

Bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) imenovao ga je za ambasadora u Kataru krajem 2021., a funkciju je preuzeo u januaru 2022. godine.

Nakon njegovog hapšenja, 23. maja ove godine, Predsjedništvo BiH ga je razriješilo sa ambasadorske pozicije.

Pročitajte i ovo: Pokrenuto razrješenje uhapšenog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake

Tužilaštvo Kantona Sarajevo Skaku i još četvoro optuženih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi i povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužilaštvo tvrdi da je Skaka kao gradonačelnik Sarajeva tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika, a optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta grada.

U optužnici se navodi da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice.

“Novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica. Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih krivičnih djela pričinio štetu budžetu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM”, saopštilo je Tužilaštvo KS.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo predložilo jednomjesečni pritvor za bivšeg sarajevskog gradonačelnika

Postupajući tužitelji su zatražili da se Abdulahu Skaki zabrani obavljanje poslova u državnoj službi, javnim preduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od deset godina od pravosnažnosti presude, a da se ostalim optuženima zabrani obavljanja poslova u računovodstvu, reviziji, udruženjima i fondacijama u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.