Optuženoj bivšoj sutkinji ostaje na snazi zabrana kretanja van Sarajeva

Bivša sutkinja Lejla Fazlagic-Pašalić (desno), i njena braniteljica po službenoj dužnosti Belma Balijagic, ulaze u Kantonalni sud Sarajevo 26. augusta 2024. godine.

Kantonalni sud u Sarajevu je odbio zahtjev odbrane bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić da joj se ukine zabrana napuštanja Kantona Sarajevo, da se javlja policiji svakog ponedjeljka, te da sudu preda pasoše (hrvatski i bh. pasoš).

To je potvrdio ovaj sud za Radio Slobodna Evropa (RSE) 27. augusta, dan akon što je njen advokat na ročištu zatražio ublažavanje ovih mjera.

Fazlagić-Pašalić je 2018. godine optužena za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, prevaru i pranje novca, a od 2016. godine je bila nedostupna pravosuđu Bosne i Hercegovine, nakon što je pobjegla u Hrvatsku.

Na Kantonalnom sudu bivša sutkinja je 26. augusta negirala krivicu prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevu, i navela da se vratila u Sarajevo kako bi "dokazala svoju nevinost".

Tome se protivio kantonalni tužilac Samir Selimović, navodeći da je Fazlagić-Pašić već kršila mjeru ograničenja kretanja, jer je putovala u Hrvatsku, zbog čega je propustila ročište 14. augusta.

Fazlagić-Pašalić je optužena da je sudjelovala u kriminalnoj grupi, na čijem čelu je bio optuženi Alija Delimustafić, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike BiH, blizak Stranci demokratske akcije (SDA).

Prema optužnici, donosila je nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava, kako bi sebi i članovima grupe omogućila prisvajanje 19 nekretnina u Sarajevu, vrijednih skoro osam miliona maraka (više od četiri miliona eura).

Tužilaštvo je navelo da će predložiti spajanje ovog suđenja sa suđenjem navodnom vođi organizovane kriminalne grupe od 15 osoba i firmi, Aliji Delimustafiću, koje je počelo je 9. aprila 2024. godine, nakon što je početak suđenja otkazan više od 50 puta.

Fazlagić-Pašić je 2016. godine izbjegla privođenje i suđenje bijegom u Hrvatsku, nakon čega je godinama bila nedostupna pravosuđu Bosne i Hercegovine, jer ima dvojno državljanstvo.

Iz RSE arhive

Svi bjegunci od zatvora sa dvojnim državljanstvom BiH i susjeda

Hrvatski Vrhovni i Ustavni sud donijeli su 2017. godine rješenja, kojima se dopušta njezino izručenje, ali tadašnji ministar pravde Republike Hrvatske ni nakon godinu dana nije donio rješenje kojim se dopušta izručenje u BiH. Ona se dobrovoljno vratila u BiH nakon što joj je ukinuta crvena potjernica te su joj u međuvremenu određene mjere zabrane.

Početak suđenja odgađan šest godina

Suđenje Aliji Delimustafiću počelo je 9. aprila 2024. godine. Osim njega, optuženo je još 15 osoba i više pravnih lica.

Početak suđenja otkazan je više od 50 puta, najčešće zbog "opravdanog izostanka jednog od optuženih u skladu sa dostavljenom medicinskom dokumentacijom", kako je saopćavao sud. Početak suđenja je nekoliko puta odgađan i zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u zgradi suda ili okolnim objektima.

U Kantonalnom sudu za RSE ranije su kazali kako je šestogodišnje odugovlačenje sudskog procesa do sada poreske obveznike u Sarajevu koštalo više od pola miliona maraka (oko 250.000 eura).

Pročitajte i ovo: Slučaj Delimustafić 50 puta 'izmakao' sudu