Bisljimi: Srbija odbija da sprovede sporazum o normalizaciji odnosa

Bjesnik Bislimi (foto arhiv)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) optužio je Srbiju da odbija da sprovede sporazum o normalizaciji odnosa, koji su dve strane prihvatile pre tačno godinu dana na predlog Evropske unije.

Potom su Kosovo i Srbija 18. marta 2023. usaglasili i aneks dokument za njegovu implementaciju na terenu.

Iako nije potpisan, iz EU je saopšteno da je sporazum pravno obavezujući, a obaveze koje iz njega proizilaze su postale sastavni deo evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

"Umesto da budemo na putu pune i bezuslovne primene Briselskog sporazuma, obeležavamo godinu dana od dogovora dok Srbija i dalje odbija da ga potpiše a samim tim i primeni sporazum. Tokom ovog jednogodišnjeg perioda suočavali smo se sa kršenjem sporazuma od strane Srbije, eskalacijom situacije na terenu, verbalnim i zvaničnim odbijanjem sporazuma i kontinuiranim destruktivnim pristupom", napisao je Bisljimi na Facebook nalogu.

Sporazum Kosova i Srbije, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, vladavine prava, zdravlja, nestalih osoba.

Takođe, Srbija se obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je Kosovo prihvatilo obavezu da srpskoj zajednici pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovo insistira na potpisivanju sporazuma jer, kako smatra, to je garancija da će se Srbija pridržavati svojih obaveza.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata rekao kako Srbija nikada neće prihvatiti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija.

čitajte

Lajčak želi dodatne sastanke o dinaru na Kosovu, mnoga pitanja još bez odgovoraGodinu dana od sporazuma Kosova i Srbije: 'Umesto normalizacije smirivanje stalnih tenzija'