Bilčik: Ishod referenduma u Srbiji korak napred ka EU

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, ocenio je da su rezultati referenduma o promenama Ustava Srbije novi korak napred Srbije ka Evropskoj uniji.

Građani Srbije prihvatili su predlog o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati referenduma održanog 16. januara.

Pročitajte i ovo: Preliminalni rezultati: Građani Srbije prihvatili promene Ustava

Srbija se na te promene obavezala na putu ka Evropskoj uniji, a prema tvrdnjama vlasti one isključuju politiku iz izbora sudija i tužilaca, a srpsko zakonodavstvo bi se uskladilo sa evropskim.

Bilčik je na svom Tviter (Twitter) nalogu 17. januara napisao da su glasači u Srbiji odlučili da promene Ustav kako bi poboljšali rad i nezavisnost svog pravosuđa.

"Suština i rezulatati referenduma održanog 16. januara odnose se na važne reforme u oblasti vladavine prava", dodao je Bilčik.

Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije (RIK), za ustavne promene u Srbiji je glasalo 61,84 odsto građana, dok je protiv glasalo 37,10 odsto birača. Krajnji rok da RIK proglasi konačne rezultate je petak, 21. januar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj reakciji rekao da je zadovoljan rezultatima referenduma.

Više opozicionih partija u Srbiji - od desno orijentisanih do levo-liberalnih - protivilo se predloženim izmenama Ustava.

Njihove zamerke su da stručne i društvene debate nije bilo, a pozivali su se i na primedbe dela pravnika, stručnih i nevladinih organizacija koji su kritikovali predložene izmene.

Pročitajte i ovo: Kratko i jasno: Pred referendum o promenama Ustava Srbije