Čeka se preporuka Vijeća

Vijeće najviše zanima ispunjavanje ciljeva i uslova

Lideri političkih stranaka u BiH izlagali su danas, za razliku od prethodnih sastanaka, pojedinačno pred političkim direktorima Vijeća za implementaciju mira svoje poglede na aktuelnu situaciju u BiH.

Direktor sektora za komunkaciju Ureda visokog predstavnika Frane Maroević izjavio je da članove Vijeća najviše zanimaju ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova, te ustavne promjene u BiH:

„Što se tiče pet plus dva, mogu vam reći da OHR je sad pri kraju popisa imovine, znači proces prikupljanja podataka se završava i očekujemo vrlo skoro da ćemo imati kompletnu listu koju ćemo moći predati i domaćim institucijama kako bi oni krenuli u političku odluku i postigli dogovor koji je potreban za rješenje ovoga pitanja. Što se tiče ostalih pitanja, biće rasprave o ustavnim promjenama, usklađenost s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, o boljem funkcioniranju institucija u BiH. Također, Vijeće za implementaciju mira upravo pita političke lidere kako oni vide da se bolje uspostave institucije, da bolje funkcioniraju ka ispunjenju evropskog puta. Biće govora i o pitanju Mostara, krize u Gradskom vijeću, koje je danas jedno od gorućih pitanja“, rekao je Maroević.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je među prvima završio sastanak, pozvao je članove Vijeća za implementaciju mira da podrže butmirski proces, odnosno paket:

Sulejman Tihić


„Jer to znači dobro za BiH. To ne mijenja unutrašnju strukturu odnosa u BiH, ali jeste poboljšanje. Omogućava efikasnije, funkcionalnije institucije BiH. To nije loše ni za Srbe, ni za Hrvate, ni za Bošnjake - svi ovdje stvarno dobijamo", objasnio je Tihić.

Po izlasku sa sastanka sa članovima Vijeća za implementaciju mira, lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je ranije poznate stavove svoje njegove stranke, prije svega o neophodnosti zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

„Ja sam im rekao jasno da ukoliko visoki predstavnik nametne bilo šta, bez obzira kako će to objašnjavati, mi ćemo se tome suprotstaviti, odbiti, organizovati javno izjašnjavanje ljudi u RS.“

Vijeće za implementaciju mira razgovore sa bh. političarima završava sutra, kada će izdati i zvanični dokument sa preporukama za rješavanje problema u BiH.