Stranački lideri bez rješenja za Vijeće ministara BiH

Sastanak lidera stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH, 15. septembar 2011

Lideri stranaka koje čine kolegijume oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu u četvrtak postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, ali su približili stavove o pitanjima koje BiH mora ispuniti na evropskom putu.

Kako je rečeno nakon sastanka, u velikoj mjeri su približeni principi na osnovu kojih se može postići dogovor o zakonu o popisu stanovništva, zakonu o državnoj pomoći i vojnoj imovini Ostali su tehnički detalji koji će se usaglastiti u narednim danima.

Kada je pitanju implementacija presude Suda u Strazbru u slučaju Sejdić-Finci,dogovoreno je da se od Parlamentarne skupštine zatraži da formira Komisiju koja će dovesti do realilzacije presude.
'Ovo je bukvalno paket, jedna poznata formula iz prošlosti - dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno“, rekao je Dodik.

„U toj Komisiji moraju biti zastupljne sve političke stranke koje to žele jer pitanje realizacije presude Sejdić-finci zahtijeva ozbiljne strukturalne reforme“, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ipak je upozorio da ova rješenja neće biti provodiva ukoliko se ne formira Vijeće ministara.

“Ukoliko se formira Vijeće sva ova pitanja mogu ići u proceduru usvajanja, ukoliko se ne formira onda postoji problem legitimiteta i rješenja o kojima smo govorili. Ovo je bukvalno paket, jedna poznata formula iz prošlosti - dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno“, rekao je Dodik.

Različiti stavovi i oko problema suspenzije IPA fondova pokušaće se približiti u narednim danima, odnosno na sastanku koji je najavljen za 26.septembar u Brčkom. Domaćin sastanka biće predsjednik SDS-a Mladen Bosić.