Izvjesno poništavanje refrenduma u RS 31. maja

Narodna skupština RS

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske donio je odluku da dnevni red redovne sjednice proširi tako da će se u njemu naći i Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma o odlukama visokog predstavnika i državnom sudu i tužilaštvu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da će se odluka o poništavanju referenduma naći kao 19. tačka dnevnog reda redovne sjednice 31. maja.

Dio sporazuma Predsjednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o povlačenju referenduma od 13. maja bilo je i preispitivanje zaključaka usvoje
nih kada i odluka o referendumu. Predlagač ove tačke dnevnog reda, predsjednik Dodik, rekao je da će dio zaključaka biti predmet rasprave poslanika.

„U okviru rasprava o odluci naravno će se razmotriti i jedan dio zaključaka koji prati tu odluku, jer u zaključcima su bile neke osnove za raspisivanje tog referenduma, i mi ćemo sagledati i ja ću predložiti da se jedan broj tih zaključaka sagleda, kako je to rečeno, i vidi da li su u kontradiktornoj poziciji ili saglasnosti sa ovom sada novonastalom situacijom“, najavio je Dodik.

Milorad Dodik i Ketrin Ešton u Banjaluci, 13. maj 2011
Presjednik Kluba opozicione Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Zoran Đerić smatra da stavljanje ovako bitne tačke dnevnog reda skoro na kraj pokazuje jednu dozu neozbiljnosti vladajućeg SNSD-a.

„Kada je predsjednik RS predložio odluku o referendumu bila je to posebna sjednica, čitava, digao se na veliki nivo i na velika zvona. Sada kada se vidjelo šta je i kakva je sudbina referenduma, ovo smo stavili kao 19. tačku redovnog, sedmog zasjedanja Narodne skupštine RS. I to govori o tome da li su gospodin Dodik i SNSD imali istinsku želju i volju da provedu referendum u RS“, ocjenjuje Đerić.

Skupština kao protočni bojler

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a i Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini Slobodan Popović mišljenja je da bi bilo logičnije da je kolegijum zakazao posebnu sjednicu, kao što je to bio slučaj kada je donesena odluka o referendumu 13. aprila.

Zgrada Narodne skupštine RS, Foto: Erduan Katana
„Ovo je još jedan u nizu ponižavajućih postupaka izvršne vlasti prema najvišem zakonodavnom organu RS, a to je Narodna skupština. Jer Narodna skupština je ponovo postala protočni bojler izvršne vlasti, zvala se ona predsjednik RS ili se zvala Vlada RS“, smatra Popović.

Za predsjednika Demokratske partije i poslanika u entitetskom parlamentu Dragana Čavića stavljanje odluke o poništavanju referendumu na redovnu sjednicu zadnjeg dana maja predstavlja kupovinu vremena kako bi se zaboravilo ono što su vladajuće stranke obećavale.

„Treba jednostavno ono što su sa toliko tenzija najavljivali, sa tako dramatičnom pričom o neustavnosti zakona koje je nametnuo visoki predstavnik sada pretvoriti u neku vrstu pobjede jednim obećanjem da će se izvršiti strukturalna reforma pravosuđa. Dakle, kad bi mogli, najrađe bi da to ne bude nikako na Skupštini. Ali budući da mora jer su dali obećanje, obavezali se, vidjećemo kako ta obaveza izgleda tog dana, na toj sjednici Skupštine“, kaže Čavić.
"Sama činjenica da je ova tačka smještena na 19. mjesto dnevnog reda zasjedanja Narodne skupštine govori da se nastoji što bezbolnije, sa što manje prisutnosti u javnosti", ocjenjuje Tanja Topić.

Upšte nije upitno da će odluka o referendumu biti suspendovana, dodaje Čavić.

„I, naravno, očekujem da će sigurno suspendovati i dio zaključaka jer je to, koliko ja znam, osnovni uslov da bi uopšte se išlo dalje od strane EU“, navodi Čavić.

Politički analitičar Tanja Topić kaže da na ovoj sjednici ne treba očekivati ništa revolucionarno jer će Narodna skupština samo potvrditi ono što je doneseno u kabinetu predsjednika RS.

„I pored nekih glasova protesta koji dolaze, prije svega, iz reda SDS-a, mislim da u Narodnoj skupštini ima dovoljno glasača vladajućeg koalicionog bloka koji će zapravo ispoštovati nalog predsjednika RS o povlačenju odluke o referendumu. Sama činjenica da je ova tačka smještena na 19. mjesto dnevnog reda zasjedanja Narodne skupštine govori da se nastoji što bezbolnije, sa što manje prisutnosti u javnosti, daleko od pažnje i daleko od kritika, provući ona odluka koju je donio predsjednik Republike o odustajanju od referenduma“, naglašava Topićeva.