(Ne)istinite tvrdnje o finansijskom blagostanju u RS-u

Zgrada Vlade RS u Banjaluci, arhiv

Vlast u Republici Srpskoj građane posljednjih godina stalno želi uvjeriti kako je ovaj entitet bolji dio Bosne i Hercegovine. Sa približavanjem kraja izborne kampanje, u Vladi RS kroz usta ministara se nastoji stvoriti utiska kako se živi i kako će se nastaviti živjeti u blagostanju. No da li je to zaista tako?

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić, rezimirajući rezultate rada ovog ministarstva u posljednje četiri i po godine, naglasio je da je postignut veoma dobar rezultat i da je potpuno uređen fiskalni i finansijski sistem.

„Zadržali smo nivo javne potrošnje ispod 40 posto od bruto domaćeg proizvoda (BPD), nivo zaduženosti RS je 40 odsto od BDP-a, iznosi 3,4 milijarde KM, zatim smo značajne napore uradili u izmirenju unutrašnjeg duga, a posebno stare devizne štednje“
, kaže Džombić.

Međutim, opozicija u RS, ali i nevladine organizacije smatraju da je i ovo samo prodavanje magle budućim biračima. Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ističe da je ocjena kako RS finansijski dobro stoji samo rezultat probranih statističkih podataka.

„Indikativno je da ministar finansija govorio u procentima o zaduženju, a nije govorio o apsolutnim iznosima. To je igranje procentima, a ne suštinom. Suština je: RS zaduženija nego što je bila, RS ima manje radnika nego što je imala, manje zaposlenih nego što je imala, i to pokazuje da je u ovom periodu vođena katastrofalna ekonomska politika čiji negativni efekti još nisu došli u potpunosti do izražaja zahvaljujući pokrivanju deficita koji Vlada ima sredstvima iz Investicione razvojne banke. Ministar Džombić bi trebao reći,
"Svaka peta marka u budžetu je iz kredita. To sve pokazuje, ustvari, da je situacija potpuno obrnuta, da je to samo jedno lažno stvaranje slike o nekoj super efikasnoj privredi u RS, što apsolutno ne stoji", tvrdi Mladen Ivanić
ako je to sve tako sjajno, zašto onda MMF učestvuje u finsniranju budžeta sa jednom petinom. Svaka peta marka u budžetu je iz kredita. To sve pokazuje, ustvari, da je situacija potpuno obrnuta, da je to samo jedno lažno stvaranje slike o nekoj super efikasnoj privredi u RS, što apsolutno ne stoji“
, navodi Ivanić.

„Vlasti cijelu ovu godinu u RS stvaraju lažnu sliku o tome kako je nama super i sjajno, a istovremeno smo najkorumpiranija zemlja na svijetu, zemlja koja ima najniži GDP po glavi stanovnika u Evropi, entitet u kojem je broj nezaposlenih za 2.000 veći 2010. nego 2006. godine. I kada se sve to sabere, ja mislim da hvaljenje sa tom vrstom pokazatelja predstavlja samo najobičniju predizbornu kampanju, jer istovremeno najniža penzija nam je ostala 160 maraka, dodatak sa osobe sa posebnim potrebama je 41 marka, 100 maraka dobiju samohrane majke po jednom djetetu mjesečno - i mislim da u takvoj jednoj situaciji pričati da je RS zemlja u kojoj teku med i mlijeko besprizorno“, tvrdi Damir Miljević, iz Naše stranke.

Veći deficit nego u Federaciji BiH


Prethodna ministrica finansija RS i ekonomistica Svetlana Cenić smatra da je RS od dolaska aktuelne vlasti 2006. godine u finansijskom smislu samo nazadovala.

„Gospodin Džombić iza sebe nakon 4,5 godine, koliko je imao da nešto uradi, ostavlja 11 pomoćnika, ostavlja 2,5 puta više zaposlenih u tom ministarstvu, ostavlja budžetski deficit veličine kratera - to je 725 miliona dosad prebrojanih konsolidovanog budžeta, veći deficit nego što ima Federacija, gospodin Džombić za sobom ostavlja haos počevši od medicinske elektronike, Investiciono razvojne banke, Poreske uprave, neselektivnog reprogramiranja dugova, dugovanja preduzeća koja premašuju budžet RS-a itd. - sve ostale afere koje će se naknadno otvoriti“, navodi Cenić.

U finansijske rezultate i uspješnost rada Ministarstva finansija sumnja i Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa:

„Nezaposlenost u RS je postala alarmantna, proizvodni pogoni se gase, a najviši stepen zaposlenosti bilježi administracija. Siromaštvo je postalo sveprisutno. Javna potrošnja kontinuirano raste. Strana ulaganja su i dalje uglavnom na nivou obećanja"
, tvrdi Ninković.