Sami pasoši nisu od koristi

Novi biometrijski pasoš za građane BiH

Na dan kada je predloženo ukidanje viza za susjedne Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, u BiH je tek predstavljen novi biometrijski pasoš
Ovaj dokument inače je jedan od ključnih koraka za ispunjavanje svih obaveza iz Mape puta koja vodi ka bezviznom režimu. BiH do sada nije ispunila sve uslove. Pored biometrijskog pasoša, čije izdavanje će prema najavama početi krajem godine, ostalo je i usklađivanje krivičnog zakonodavstva, donošenje zakona o antikorupcionim tijelima i tri važne strategije o borbi protiv korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Biometrijski pasoš sam po sebi za građane BiH neće značiti ništa sve do trenutka dok sve obaveze koje imaju političari ne budu ispunjene.

Mada su građane uskratili za jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo kretanja, predstavnici bh.vlasti nisu krili optimizam što ćemo konačno dobiti biometrijski pasoš. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović:

Sredoje Nović
„Imate priliku danas da vam prezentiramo ove biometrijske knjižice, pasoše koji će u BiH ubuduće služiti za putovanje svih naših građana širom svijeta.“

Građani BiH, možda će putovati širom svijeta, ali tek kada političari završe svoj posao i omoguće im bezvizni režim. Do tada ni biometrijski pasoš neće biti od prevelike koristi.


Tek prvi korak


Šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročević podsjeća da je još uvijek potrebno ispuniti mnogo uslova:

„Izdavanje biometrijskog pasoša je samo prvi korak. Postoji još čitav niz zakona, strategija koje moraju biti usvojene, kao i različitih tehničkih uslova koji moraju biti razriješeni kako bi se ispunili svi sigurnosni uslovi.“


Bosse Hedberg
Da svi zadaci koje je pred BiH stavila Evropska komisija moraju biti ispunjeni podsjetio je u srijedu i komesar EU za proširenje Oli Ren. Isto to u srijedu je u Sarajevu rekao i ambasador Švedske, zemlje predsjedavajuće EU Bose Hedberg:

„BiH ima ambiciju da postane članica EU. Mi smo ovdje da pomognemo da se promoviše dobrobit članstva u EU. Normalno je da vi možete doći bez viza da upoznate EU, ali da bi se to desilo preostale obaveze moraju biti ispunjene.“


Sistem radi, a građani čekaju


U državnoj Agenciji za identifikaciju evidenciju i razmjenu podataka tvrde da sistem za izadavanje biometrijskih pasoša dobro funkcioniše.

U isto vrijeme samo nekoliko stotina metara od zgrade u kojoj je promovisan pasoš, ispred MUP-a Kantona Sarajevo beskonačni red ljudi koji čekaju da, prije svega, djeci produže putne isprave.

Redovi pred odjelom za izdavanje pasoša u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Njihovo iskustvo sa novim sistemom je potpuno drugačije:

„Jutros je muž u sedam ovdje, u red stao i sad je evo pola 12.“

„Što je red, je li? Zato što su nesposobni. Šta može drugo biti?“

Zbog neulaska na tzv. bjelu šengen listu kritike na račun bh političara već stižu iz Brisela. Posebno zbog činjenice da će jedan dio građana BiH moći da putuje, a drugi ne.

Nakon što za susjede budu otvorene granice, BiH će se susresti sa problemom diskriminacije.

Novi bh. pasoš
Naime, veliki broj građana srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti ima pasoš susjednih država. Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta Beriz Belkić:

„I radiće se o jednoj najružnijoj diskriminaciji ogromnog broja građana BiH, naravno prvenstveno Bošnjaka.“