Noć muzeja u 20 muzejskih ustanova u BiH

Noć muzeja u BiH


Fotogalerija: Noć muzeja, 14. maj 2011, fotografije Midhat Poturović

Zvjezdan Živković

Noć muzeja je evropska manifestacija pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, UNESCO-a i ICOM-a (Međunarodnog muzejskog vijeća) koja se održava svake godine polovinom maja i vezana je uz svjetski Dan muzeja, koji se obilježava 18. maja.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija održava se u više od 3.000 muzeja u 40 evropskih država. Muzeji ostaju otvoreni do kasnih večernjih sati, te svojim posjetiocima nude različite sadržaje i to besplatno.

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, oko 20 muzeja širom Bosne i Hercegovine u subotu uveče se priključilo obilježavanju Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja kako bi promovisali svoj rad.

„Biće organizirani različiti programi od izložbi, koncerata, baletnih p
"Šajemo poruku o poželjnosti većeg razumijevanja i uvažavanja bh. kulture“, kaže za RSE Alma Leka,
redstava, projekcija filmova, do brojnih kreativnih radionica za djecu i omladinu, kako bi se na taj način poslala poruka o poželjnosti većeg razumijevanja i uvažavanja, u ovom slučaju, bosanskohercegovačke kulture“
, kaže za RSE Alma Leka, sekretarka Nacionalnog komiteta Međunarodnog muzejskog vijeća u BiH.

Zemaljski muzej BiH je od jutarnjih sati u subotu omogućio besplatan ulaz svim posjetiocima. Pored bogate muzejske građe raspoređene u tri odjeljenja: arheologija, prirodne nauke i etnologija, upriličene su i radionice za djecu i omladinu, te nova izložba, kazao je direktor Zemaljskog muzeja BiH, Adnan Busuladžić.

„Pripremili smo izložbu podvodnog svijeta i pretpostavljamo da će joj se najviše obradovati djeca. Posjetioci moći će vidjeti različite ajkule, raže i ostala bića iz mora“
, rekao je Adnan Busuladžić.

Historijski muzej je, između ostalog, omogućio svim zainteresovanim da se upoznaju sa izgradnjom Bosne i Hercegovine kroz vijekove.

Beskonačna agonija kulturnih institucija


Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske već šestu godinu zaredom organizuje manifestaciju Noć muzeja. Bit će predstavljena multimedijalna izložba kanadsko-srbijanske umjetnice Vesne Perunović koja dolazi sa projektom „Bordless/Bez granica“ a koji će u Banja Luci nositi podnaslov „Transitory places/Tranzitna mjesta“.

Multimedijalna izložba Vesne Parunović u Muzeju moderne umjetnosti u Banjaluci, foto: Nemanja Mićević
„Osim ove izložbe, Vesna će također izvesti i performans „Midnight Mirage/Ponoćna fatamorgana“ koji je svojevrsna simulacija Tajne večere. Takođe, obezbijedili smo i muzički program. Svirat će nam kultni srbijanski rock bend 'Bjesovi' iz Gornjeg Milanovca, a veče će upotpuniti i banjalučki DJ Milan Aćimović. Ove godine imamo fenomenalan program i siguran sam da posjetioci neće ostati ravnodušni“, navodi grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

U Noći muzeja već drugu godinu zaredom učestvuje i Umjetnička galerija BiH. Za ovu prigodu pripremljeni su sadržaji za djecu i odrasle. Najmlađim posjetiocima će se uz olovke i bojice pokušati približiti likovna umjetnost. Ali, što je važnije, osigurati da se u galeriji osjećaju kao kod kuće, kako bi sutra i samostalno posjećivati hramove kulture.

Izložba pod nazivom „Mi smo predmet, a ovo je naša priča“ je sa
"Još se dešava da se neki kulturni radnici iznenade kada čuju da galerija nema riješen pravni status, a da radnici nemaju zdravstveno osiguranje niti topli obrok“, kazala jeIvana Udovičić.
držaj za odrasle. Kroz dokumentaciju iz dnevne štampe, prikupljenu proteklih godina, javnosti će se ponuditi „materijal za razmišljanje i pokušati isprovocirati (re)akcija“.

„Vječito aktuelna tema ove galerije i ostalih šest institucija kulture od značaja za BiH jeste neriješen pravni, a time i finansijski status. Čak ni u svečarskoj armosferi nismo mogli preskočiti tužnu priču o našoj sudbini, priču koju iz ovih dokumenata vidimo da beskonačno traje. Još uvijek se dešava da se neki kulturni radnici iznenade kada čuju da galerija nema riješen pravni status, a da radnici nemaju zdravstveno osiguranje niti topli obrok“
, kazala je za naš radio kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić i dodala:

„Kao kontrapunkt te duge priče, postavit ćemo nekoliko portreta i autoportreta najreprezentativnijih bh. umjetnika da bi se, između ostalog, dao i odgovor na pitanje - zašto smo bili ili zašto bi ponovo trebali biti državna institucija. Nadamo se da će ta poznata lica, na ova pitanja, dati sasvim jasan odgovor“, poručila je Udovičić.