BiH odgovorila mjerama na hrvatski potez

Bosna i Hercegovina je u srijedu uvela dodatne kontrole za mlijeko i mliječne proizvode iz Republike Hrvatske, kao odgovor na potez hrvatskih vlasti, koje su blokirale jednu isporuku mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Hrvatske vlasti tvrde da problem čak nije bio kod proizvođača, nego kod hrvatskog uvoznika.
Bosna i Hercegovina je danas uvela dodatne kontrole za mlijeko i mliječne proizvode iz Republike Hrvatske, što znači da će se proizvodi zadržavati na granici i privremeno stavljati van prometa do okončanja kontrolnih pregleda. Ovo je odgovor na mjere koje je Republika Hrvatska uvela prije sedam dana blokiravši uvoz mlijeka proizvođača "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice (BiH) u susjednu zemlju.


Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić potvrdio je da se mjera dodatne kontrole mliječnih proizvoda iz Hrvatske već provodi u cilju zaštite bh. potrošača:

„Dodatne mjere kontrole su uvedene kako bismo na ovaj način obezbijedili domaće proizvođače, a u svakom slučaju doveli u situaciju da u Hrvatskoj razmišljaju o tome da BiH nije država u kojoj se ne vrše kontrole, u kojoj se može uvoziti tek tako, jer mi smatramo da se moramo poštovati - i da sve mjere koje se provode u jednoj i u drugoj državi treba da važe i u jednoj i drugoj državi, a ne da se dodatno uvode određene mjere.“

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske nedavno je tamošnjem distributeru proizvoda „Mlijekoprodukta“, firmi Betoven iz Pule poništilo rješenje o nesmetanom uvozu dubičkog mlijeka. Po nalogu istog ministarstva, mlijeko iz BiH se šalju na laboratorijska ispitivanja i stavlja se van prometa do završetka analize.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić smatra da mjere koje je Hrvatska uvela za proizvođače mlijeka iz BiH nisu dobre i da vode dodatnom komplikovanju situacije u regionu:

„Mislim da su to mjere koje vode dodatnim zagrijavanjima na ovim prostorima, dodatnim nesporazumima svih vrsta. Mislim da to nisu trebali uraditi. Ja i ovu priliku koristim da pozovem predstavnike Hrvatske da se manu ovih i ovakvih mjera.“

Naše mjere će ostati na snazi sve dok i Hrvatska ne povuče svoje prema bosanskohercegovačkim proizvođačima mlijeka, kazao je Nedić:

„Mi smatramo da bi bilo najbolje da ne stvaramo nikakve barijere, da postoje odgovarajući uslovi u cilju zaštite potrošača i da su oni identični i u Hrvatskoj i u BiH, a da ostavimo trgovini da ona nađe prostora da li će prodavati na jednoj ili na drugoj strani - to je, što se nas tiče, potpuno slobodno.“

Ipak ima države


Oni su u BiH izvezli 35 miliona i nešto hiljada litara mlijeka, ili bolje rečeno, mi bismo ove godine po količini uspjeli da stignemo Hrvatsku.

Zbog nemogućnosti izvoza mljekara u Dubici morala je da smanji otkup mlijeka za 50 posto, čime je dovedena u pitanje egzistencija oko 8.000 kooperanata. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac smatra da glavni razlog hrvatskim mjera treba tražiti u sve većem izvozu mlijeka iz BiH koje je i cijenom i kvalitetom konkurentnije od hrvatskih firmi:

„Oni kad su osjetili samo malo da je njihova država ugrožena, a sa 31 milion litara izvezenog mlijeka u prošloj godini mi smo njih ugrozili - mi ovako mali, ovako nerazvijeni, neorganizovani. Oni su u BiH izvezli 35 miliona i nešto hiljada litara mlijeka, ili bolje rečeno, mi bismo ove godine po količini uspjeli da stignemo Hrvatsku.“

Nebojša Ristić, predstavnik „Danube Foods Group“ u BiH u okviru koje se nalazi i dubička mljekara, pozdravio je poteze bosanskohercegovačkih vlasti naglasivši da će više štete od svega imati hrvatski proizvođači mlijeka kojima je BiH najveće izvozno tržište:

„Mislimo da će financijski vjerovatno druga strana slabije proći u toj opciji ukoliko bude insistirala na ovakvim neprimjerenim i zakonski neutemeljenim rješenjima zabrane uvoza naših proizvoda u Hrvatsku.“

Zaštitne mjere Kancelarije za veterinarstvo BiH pozdravio je i Vladimir Usorac, uz konstataciju da se ovim pokazuje da i BiH ima državu:

„I ja bih bio najsretniji da danas čujem da je Hrvatska ukinula sva ova rješenja, da smo mi ukinuli sva ova rješenja. Moramo im staviti do znanja da smo mi država i da se prema nama ne mogu ponašati kao prema nekakvoj svojoj prćiji. I koliko oni žele da imaju svoju državu, i mi želimo da imamo svoju.“

U Kancelariji za veterinarstvo BiH potvrđeno nam je da bi već narednih dana u Banjoj Luci moglo doći do sastanka sa kolegama iz Hrvatske kako bi se razmotrio nastali problem.

Nema zabrane uvoza mlijeka

Republika Hrvatska nije zabranila nikakav uvoz mlijeka iz susjedne Bosne i Hercegovine, niti to namjerava napraviti, bio je odlučan u izjavi za naš radio državni tajnik za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimir Kuterovac. Radi se o jednoj isporuci jednog proizvođača iz Bosne i Hercegovine – tvrtke „Mlijekoprodukt“ iz Bosanske Dubice, a problem čak nije bio kod bosansko-hercegovačkog proizvođača, nego kod hrvatskog uvoznika – tvrtke „Beethoven“ d.o.o. iz Pule:

„U ovom konkretnom slučaju radi se samo o jednoj pošiljci mlijeka tvrtke „Mlijekoprodukt“ i našeg uvoznika „Beethovena“ . Prilikom uvoza su uzeti uzorci za službenu kontrolu, ali su pritom kod tvrtke „Beethoven“ konstatirani veliki propusti vezani uz područje sigurnosti hrane, koji su onemogućili puštanje te pošiljke mlijeka u promet. Uvoznik je dobio rok za otklanjanje ovih propusta i mi se nadamo da će on te svoje nedostatke vrlo brzo ukloniti.“

Sve ostale pošiljke mlijeka i drugih prehrambenih proizvoda koje ulaze u Hrvatsku nalaze se pod standardnom kontrolom. Ne postoji nikakva zabrana uvoza, niti postoje bilo kakve necarinske barijere za razmjenu

Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku pod stalnom je kontrolom nadležnih tijela vlasti i pri trgovinskoj razmjeni poštuju se svi međunarodni sporazumi (između ostalih CEFTA) i ugovori. Pri uvozu prehrambenih proizvoda i sirovina u Republiku Hrvatsku poštuje se standardna procedura sukladno propisima, što znači da se uzimaju uzorci na službenu kontrolu i na taj način se vrši monitoring nad uvezenim proizvodima, kaže državni tajnik Kuterovac:

„I sve ostale pošiljke mlijeka i drugih prehrambenih proizvoda koje ulaze u Hrvatsku nalaze se pod standardnom kontrolom. Ne postoji nikakva zabrana uvoza, niti postoje bilo kakve necarinske barijere za razmjenu sa Bosnom i Hercegovinom. Nama je interes, naravno, da se dobri odnosi sa našim velikim vanjskotrgovinskim partnerom i dalje nastave na obostranu korist.“

Gospodin Kuterovac nije želio na naše pitanje komentirati tvrdnje udruga iz Bosne i Hrcegovine da je Hrvatska navodno poništila dozvole za uvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine, njihovo traženje da država Bosna i Hercegovina, odnosno entitetske vlasti obustave uvoz mlijeka i mljiječnih prerađevina iz Hrvatske, i njihovu prijetnju da će sami zaustaviti uvoz hrvatske robe, ako to vlasti ne učine:

„Pa, možda su gluhi telefoni, nerazumijevanje ... Jednostavno, ova tvrtka koja je uvozila to mlijeko u Hrvatsku mora ispoštivati sve uvjete da bi to mogla raditi, i nikakvih problema neće biti kada ona to ispuni, a ja sam uvjeren da hoće. I do sada je ona uvozila mlijeko, do sada je ispunjavala potrebne uvjete, ali prilikom zadnje pošiljke su napravili određene propuste koje moraju ukloniti, i nema problema da se posao za njih – kao i za sve druge uvoznike koji uvoze u Hrvatsku – nastavi.“

Dosadašnja suradnja sa Bosnom i Hercegovinom na području vanjskotrgovinske razmjene bila je primjerena i sve probleme koji nam su se javljali, rješavali smo „u hodu“, kažu u Ministarstvu.