UN Women u BiH: Usvojiti Zakon o zaštiti nasilja u porodici u FBiH

Ilustrativna fotografija

Predstavnik organizacije UN Women u Bosni i Hercegovini (BiH) David Saunders pozvao je vlasti u Federaciji BiH (FBiH) da na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta ovog bosanskohercegovačka entiteta hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Zakon bi trebao biti razmatran 5. jula.

U video poruci u okviru kampanje "Nasilje nije privatna stvar" Sauders je iznio i podatke da je u BiH, polovina svih žena i djevojaka starija od 15 godina iskusila ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je gotovo uvijek muškarac. Njihova sigurnost je obaveza vlade, istakao je Sanders.

"BiH je ratificirala međunarodne konvencije za zaštitu žena i djevojaka, kao što je Istanbulska konvencija, koja se zalaže za zaštitu žrtava nasilja i pružanje pomoći u skladu sa globalnim standardima", poručio je Saunders.

"Nasilje nije privatna stvar" je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja s preporukama Istanbulske konvencije", saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije u BiH.

Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta "Provođenje normi, mijenjanje stavova" kojeg sa organizacijama civilnog društva u BiH provodi UN Women uz podršku Evropske unije.

U Federaciji BiH posljednja izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici usvojena je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26. januara.

Tom izmjenom uvodi se institut "osobe od povjerenja" koji će pomagati žrtvama u sudskim procesima. Ta osoba može biti član obitelji ili druga osoba, kao što je zaposlenik organa starateljstva institucije nadležne za socijalnu i zdravstvenu zaštitu ili zaposlenik druge javne ustanove ili nevladine organizacije u koju žrtva nasilja ima povjerenje.

Pročitajte više Svaka treća žena u BiH žrtva nasilja u porodici, zakoni o njihovoj zaštiti 'mrtvo slovo' na papiru

Mreža nevladinih organizacija "Sigurna mreža", kojom koordinira Fondacija lokalne demokratije, je uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika s međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugih oblika diskriminacije, a koji će se naći pred poslanicima na sjednici Predstavničkog doma 5. jula.

Žene i djevojke koje trpe nasilje nemaju jednaku podršku, ocijenio je Saunders, te naveo da dostupnost usluga zavisi od mjesta gdje žive, jer zakoni u dva bosanskohercegovačka entiteta Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS) variraju.

"Većina djela seksualnog nasilja nisu kažnjiva u očima zakona. To znači da se ne tretiraju u krivičnom zakonu ni u jednom entitetu niti u Brčkom distriktu. Ovo šalje pogrešnu poruku da je nasilje prihvatljivo i to stvarno mora prestati", kazao je Saunders.

U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.

Na području entiteta Federacija BiH trenutno postoji pet sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa ukupno 126 kreveta, dok u Republici Srpskoj djeluju tri sigurne kuće.