Željko Komšić se obratio na samitu Krimske platforme u Kijevu

Obraćanje Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na Na samitu Međunarodne krimske platforme, Kijev, 24. avgust 2023.

Na samitu Međunarodne krimske platforme predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u svom obraćanju 24. avgusta uporedio je situaciju u Ukrajini sa BiH.

"Dolazim iz zemlje koja je također bila žrtva agresije i pokušaja nasilnog otimanja teritorija. Kao i u slučaju Ukrajine, vojnoj agresiji daleko jače i veće vojne sile prema Bosni i Hercegovini, prethodila je politička, medijska, ekonomska, i svaka druga agresija, uključujući i ona kulturološka - pokušaj poricanja kulturološkog identiteta Bosne i Hercegovine i njezinih naroda, predstavljajući ih kao izmišljene, bez obzira na tisućugodišnju povijest postojanja bosanske državnosti", rekao je Komšić.

Kazao je da se "svi zajedno moramo suprotstaviti kršenjem suvereniteta nezavisnih država" s porukom da tu "ne smije biti kompromisa".

Dan prije, članovi Predsjedništva BiH Komšić i Denis Bećirović sastali su se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kada im se on zahvalio na finansijskoj podršci i pridruživanju sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije.

Komšić i Bećirović su prvi visoki zvaničnici iz BiH koji su posjetili Ukrajinu od početka rata u februaru 2022.

Krimska plaforma je inicijativa koju je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova, s ciljem afimisanja teritorijalnog integriteta i cjelovitosti države, uključujući reintegraciju Krima kojeg je Rusija okupirala i anektirala 2014. godine.

Pročitajte i ovo: Zelenski zahvalio BiH na finansijskoj podršci i uvođenju sankcija Rusiji