SIPA traži od građana da prijave povezanost s imovinom uhapšenog načelnika Berila

Pripadnici SIPA-e tokom akcije u Sarajevu, ilustracija, 2015.

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) zatražila je da građani na čije je ime upisana imovina uhapšenog načelnika Općine Trnovo Ibre Berila i njegove porodice to prijave ovoj agenciji, u suprotnom će krivično odgovarati.

Iz ove agencije su 8. augusta zamolili i sve druge građane koji imaju informacije o imovini porodice Berilo - da to prijave.

Berilo je, s još troje ljudi, uhapšen 5. augusta u akciji Incitat i određen mu je jednomjesečni pritvor, a sumnjiči se za korupciju u gradnji na Bjelašnici i pranje novca.

U objavi SIPA navodi da osim za Berila, traže pomoć u prikupljanju informacija o imovini Saime Berilo, Mirzeta Berilo, Merima Berilo i Arnele Berilo. SIPA traži informacije o imovini koja se ne vodi na njima, odnosno vodi se na trećim licima.

"Državna agencija za istrage i zaštitu poziva sve građane na čije ime je upisana imovina koja je predmet objave, a koja je u stvarnom vlasništvu navedenih lica da takvu imovinu prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, najkasnije do 23. augusta 2024. godine, kako bi izbjegli eventualno krivično gonjenje", saopćeno je iz SIPA-e.

Također, pozivaju sve građane koji raspolažu informacijama o imovini koja je predmet objave da te informacije dostave, neposredno u prostorijama Agencije ili putem e-mail adrese: sipa@sipa.gov.ba, odnosno anonimno putem besplatnog telefonskog broja KRIMOLOVCI pozivom na telefonski broj: 080 020 505 ili putem obrasca elektronske prijave krivičnog djela, koja je dostupna na linku http://www.sipa.gov.ba/sr/kontakt.

U okviru akcije "Incitat", pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura) putem komercijalnih banaka, te u udjelu u jednom investicijskom fondu.

Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

Pročitajte i ovo:

Određen pritvor načelniku Općine Trnovo i dvoje uhapšenih u akciji 'Incitat'Da li dugi mandati na čelu opština u BiH i korupcija idu 'ruku pod ruku'?Uhapšeni zbog sumnje na korupcije u gradnji na Bjelašnici predati u Tužiteljstvo