Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS podnijela ostavku, Vlada imenovala novog

Sjednica Vlade RS na kojoj su prisustvovali Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik RS, Banjaluka, 4. maj 2023.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milka Devušić podnijela je u subotu, 8. jula neopozivu ostavku na tu funkciju, javlja Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Ostavka dolazi nakon što je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik dan ranije potpisao sporni zakon o visokom predstavniku. Zakonska procedura podrazumijeva da nakon toga odluka bude objavljena u Službenom glasniku RS.

Riječ je o zakonskim izmjenama kojima se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u tom bh. entitetu.

Dodik je to uradio uprkos tome što je Christian Schmidt, svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak.

SAD i EU su Dodikov potez ocijenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Novi vršilac dužnosti Milan Lukić

Za novog vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Vlada je u subotu imenovala Miloša Lukića, navodi RTRS.

Lukić je na ovu poziciju izabran na telefonskoj sjednici Vlade RS-a, a odluka je objavljena i u Službenom glasniku RS. Stupa na snagu u nedjelju, 9. jula.

Lukić je za isti medij izjavio da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Ovaj zakon je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u drugoj polovini juna. Pored ovog zakona entitetski parlament je usvojio i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Uobičajeno je da zakoni postanu važeći osam dana nakon objavljivanja u glasniku, ali je u entitetskom parlamentu izglasano da stupe na snagu već dan nakon objave.

Pročitajte i ovo: Šta ako Dodik pređe s riječi na djela?

Iz Tužilaštva BiH je ranije na upit Radija Slobodna Evropa odgovoreno da oni zajedno sa agencijama za provođenje zakona "prate situaciju u pogledu postojanja elemenata kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH".

Delegacija EU: Dodikov potpis nema pravnu vrijednost

Iz Delegacije Evropske unije u BiH navode da Dodikov potpis na amandmane kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika "nema pravnu vrijednost".

"Ova eskalacija ne vodi Bosnu i Hercegovinu naprijed. To produbljuje političku krizu, dovodi do dalje pravne nesigurnosti i odvraća ulaganja, negativno utiče na živote građana", poručila je Delegacija EU na Twitter nalogu.

Blinken: Dodik krši Ustav BiH

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da svojim potezima krši Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Daytonski sporazum.

Pročitajte i ovo: Blinken optužio Dodika da krši Ustav BiH i potkopava Daytonski sporazum

Blinken je u subotu na Twitter nalogu napisao da Dodik "potpisivanjem zakona kojim se odbijaju ovlaštenja visokog predstavnika krši se Ustav Bosne i Hercegovine i potkopava Daytonski sporazum".

"Sjedinjene Države podržavaju OHR BiH kao i suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", dodao je u svojoj poruci američki državni sekretar.

I specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je ocijenio u subotu da ga u Bosni i Hercegovini "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa od rata, dodajući da je to "puno realnija opcija.

Escobar je rekao da će Sjedinjene Države zaštititi Daytonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i centralne institucije od Dodikovih napada.

Uz to će biti spremne "reagovati vrlo snažno" pravnim sredstvima poput sankcija ako se ispostavi da Dodikova najava referenduma o statusu Republike Srpske nije samo još jedna prazna prijetnja, rekao je Escobar.