Schmidt pozvao Agenciju za lijekove da nastavi raditi po zakonu

Bosna i Hercegovina (BiH), Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nakon sastanka sa rukovodstvom Agencije za lijekove BiH u Banjaluka 23. juna, 2022. Source: RSE Gojko Veselinović

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine mora nastaviti raditi u skladu sa zakonom, napisao je 23. juna visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt na Twitteru.

Schmidt se danas u Banjaluci sastao sa direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom i njegovim saradnicima.

Poručio je da svi izazovi sa kojima se suočava agencija predstavljaju izazove za dobrobit svih građana BiH.

Aleksandar Zolak i Dinka Muhović su imenovani za direktora i zamjenicu direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u martu 2019. godine a mandat im je istekao prije tri mjeseca.

Oni ostaju na pozicijama dok stranke koje čine Vijeće ministara BiH ne postignu dogovor o raspisivanju konkursa. Nakon toga slijede konkursne procedure koje u prosjeku traju pola godine, do konačnog imenovanja novih rukovodilaca.

Pročitajte i ovo: 'Vječiti' direktori državnih agencija BiH

Narodna skupština Republike Srpske, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, je 20. oktobra 2021. godine usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Planirano je da entitetska agencija zamijeni državnu agenciju, koja postoji od 2009. godine. To predstavlja antiustavni pokušaj prenosa nadležnosti sa države na entitet.

Niz pokušaja prijenosa nadležnosti sa BiH na RS, kao i prijetnje otcjepljenjem, su počele nakon što je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko u julu 2021. godine proglasio negiranje genocida krivičnim djelom.

Nakon toga su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Pročitajte i ovo: SAD i EU pozivaju lidere RS da odbace destabilizirajuće i neustavne radnje

Sjedinjene Države i EU smatraju da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu državnih nadležnosti na ovaj entitet predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH.