Saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara

Područje HNK posljednjih dana bilo je zahvaćeno šumskim požarima koji su u pojedinim trenucima predstavljali opasnost za naseljena mjesta.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) je na sjednici u četvrtak, 31. marta donijelo Odluku o angažmanu resursa Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim tijelima prilikom požara na području opštine Prozor/Rama, na jugu BiH, te na području opštine Konjic, u središnjem dijelu BiH.

Prema Zakonu o odbrani BiH, sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH, a član Predsjedništva Milorad BiH Dodik sve do danas nije želio dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga.

Područje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na jugu BiH, posljednjih dana bilo je zahvaćeno šumskim požarima koji su u pojedinim trenucima predstavljali opasnost za naseljena mjesta.

Pročitajte i ovo: Zbog požara na jugu BiH vatrogasci interveniraju i do 50 puta dnevno

Iz Civilne zaštite HNK u srijedu, 30. marta naveli su za RSE da se još očekuje pomoć u gašenju požara helikopterima Oružanih snaga BiH, što je zatraženo proteklih dana.

Do slanja ove pomoći vatrogascima na terenu u HNK nije došlo, jer nije bilo saglasnosti koju daje Predsjedništvo BiH.

U avgustu prošle godine na prostoru dvije opštine i širem području jednog grada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jednom od deset kantona na jugu BiH, bili su aktivni šumski požari.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo NATO štabu u Sarajevu, kao i komandantu EUFOR-a u BiH, u kojem je tražio da helikopteri pomognu u gašenju požara koji su tada bjesnili u BiH.

Pročitajte i ovo: Komšić: Bez Dodikove suglasnosti, zbog požara zatraženi helikopteri od NATO-a i EUFORA-a

Komšić se na taj potez odlučio "s obzirom na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati suglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH".

Dok se čekalo na odluku o angažiranju helikoptera Oružanih snaga, u gašenju požara u okolini Bileće, na jugoistoku BiH, pomagao je Helikopterski servis bh. entiteta Republika Srpska.