Komitet Vijeća Evrope upozorava na policijsku torturu u BiH

Što se tiče zatvora, kako piše u saopštenju, vlasti BiH, dale su informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja.

Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), zabilježio je brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenih osoba od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), navodi se u izvještaju Komiteta objavljenom u utorak 14. septembra.

U saopštenju objavljenom, na web stranici CPT-a, pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) da preduzmu rigoroznije mjere kako bi se riješio problem policijskog zlostavljanja.

Izvještaj je zasnovan na nalazima CPT-a tokom posjete BiH u junu 2019. i objavljen zajedno s odgovorom vlasti. U njemu su opisani brojni navodi o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, čija bi težina, prema mišljenju CPT-a, mogla predstavljati mučenje od strane službenika za provođenje zakona u FBiH.

Osumnjičene zatvorene osobe optužile su policajce da su ih udarali nogama i rukama, šamarali i udarali policijskim palicama, bejzbol palicama, drvenim pločicama i električnim kablovima, s namjerom da ih prisile na priznanje krivičnog djela, navodi se u saopštenju CPT-a.

U izvještaju se napominje da je u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj primljeno manje navoda o policijskom zlostavljanju nego u 2012. i 2015. godini.

Komitet Vijeća Evrope poziva na rigorozne mjere za promovisanje promjene kulture ophođenja u policiji dva kantona – Sarajevskom i Hercegovačko -neretvanskom policiji, te policiji FBiH.

“Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su savremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za krivična djela u policijskom pritvoru temeljiti i pouzdani”, piše u saopštenju CPT-a.

U izvještaju je, kako se dodaje, utvrđeno da istrage o navodnom zlostavljanju policije nisu efikasne, jer se ne provode momentalno niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Što se tiče efikasnosti zaštitnih mjera protiv policijskog zlostavljanja, CPT je još jednom otkrio da policijski službenici otvoreno zanemaruju pravo na obezbjeđivanje pristupa advokatu i da obezbjeđivanje pristupa ljekaru nije efikasno van hitne pomoći.

“U zatvorima u Sarajevu i Mostaru, CPT je ponovo otkrio anahron i restriktivan režim koji je nametnut pritvorenicima (tj. osobama koje su bile zatvorene više od 23 sata dnevno u svojim ćelijama, a ženama su omogućili samo pristup vanjskim objektima i tuševima). Nadalje, zdravstvena zaštita i njeni propisi bili su loši, a službeno osoblje za zadržavanje nastavilo je pribjegavati neformalnoj upotrebi sredstava sputavanja i discipline za kažnjavanje zatvorenika”, dodaje se u saopštenju.

U Kazneno popravnom zavodu u Banjaluci CPT je, kako se navodi, našao poboljšanu atmosferu između osoblja i zatvorenika u odnosu na prethodne posjete.

U izvještaju se pozdravlja otvaranje Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju u Sokocu i traži pojašnjenje u pogledu smještaja forenzičkih psihijatrijskih pacijenata iz različitih dijelova zemlje u ovu ustanovu.

U odgovoru, koji je dio izvještaja vlasti BiH pružaju detaljne informacije, posebno u vezi s koracima koje je nekoliko policijskih agencija poduzelo za postavljanje soba za razgovore opremljenih audio i video zapisom, kao i za obuku inspektora za zločine o istražnim razgovorima.

Što se tiče zatvora, kako piše u saopštenju, vlasti BiH, dale su informacije o mjerama koje su preduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uslova i režima i jačanja osoblja.