Pretresi četiri objekta šefa Obavještajno-sigurnosne agencije BiH

Osman Mehmedagić ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, Sarajevo (10. novembar 2020.)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) 3. augusta vrše pretrese stambenih objekata Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), na ukupno četiri lokacije u okviru predmeta "Diploma".

Pretresi se vrše na zahtjev Tužiteljstva BiH a po naredbi Suda BiH, potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Razlog pretresa je istraga koja se vodi protiv Mehmedagića u vezi sa sticanjem diplome na Američkom univerzitetu u BiH, čiji je direktor Denis Prcić bio u pritvoru zbog toga. Prcić koji se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću pušten je iz pritvora 15. jula.

Mehmedagić je uhapšen 14. jula, po nalogu Tužilaštva, a zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja, krivotvorenja dokumenata i pranje novca.

Tužilaštvo BiH je 15. jula zatražilo jednomjesečni pritvor za Mehmedagića, da bi Sud BiH dan kasnije odbio taj prijedlog.

Pritvor za Mehmedagića je tražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi "osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike".

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine, nakon čega je dostavio dvije diplome. Jedna je bila diploma Američkog univerziteta u BiH, a druga Više škole Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Zbog Mehmedagićevog hapšenja 15. jula je održan protest ispred Tužilaštva BiH, gdje se tražila ostavka glavne tužiteljice Gordane Tadić i puštanje na slobodu Mehmedagića.

Direktor OSA-e je bio osumnjičen i u drugim predmetima na Sudu BiH. Tokom 2020. bila je aktuelna afera u vezi s izuzimanjem videosnimaka.

U vezi sa ovim predmetom Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivice je oslobođen i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić, optužen za ista krivična djela. Tužilaštvo je uložilo žalbu.