Jedna osoba nastradala, desetine povrijeđenih i velika šteta nakon nevremena u BiH

Poslijedice oluje u Šamcu, 20. jul 2023.

Nekoliko desetina osoba povrijeđeno je u olujnom nevremenu koje je u srijedu, 19. jula, i u noći 20. jula zahvatilo dijelove BiH. U Brčko distriktu jedna je osoba preminula.

Štete su pretrpjeli elektroenergetski objekti, privredni subjekti, poljoprivredna imanja te kuće i zgrade.

Pročitajte i ovo: U nevremenu u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH ima poginulih, u Srbiji više povrijeđenih

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RS), za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da su olujnim nevremenom najviše pogođeni Bijeljina i Šamac, kao i okolina Banjaluke, Laktaši, Gradiška, te Kostajnica i Dubica.

"Najviše su stradale elektroenergetske instalacije, odnosno prenosna mreža. Veliki dio pogođenih područja je bez napajanja električnom energijom. Velika je šteta i na poljoprivrednim gazdinstvima i plastenicima", rekao je Novitović.

On je istakao da su u toku noći vatrogasne službe i Civilna zaštita radili na raščišćavanju saobraćajnica u naseljima, a da se trenutno radi na raščišćavanju šteta na stambenim, privrednim i javnim objektima u pogođenim područjima.

U olujnom nevremenu u Bijeljini povrijeđene su 23 osobe, od kojih su dvije zbog težine povreda zadržane na liječenju u bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi", saopšteno je iz ove medicinske ustanove. Stradao je i krov dvije zgrade u bolničkom krugu.

Zbog oštećenja na Aerodromu Banjaluka obustavljeni su svi letovi, rekla je za RSE Sanela Kasalović, portparol aerodroma.

Vjetar odnio krov sa Aerodroma u Banjaluci, obustavljeni svi letovi.

"Pristanišna zgrada je pretrpjela veća oštećenja krova te smo bili prinuđeni Aerodrom zatvoriti za saobraćaj, izuzev hitnih medicinskih letova, i ostalih letova od značaja. U toku su ubrzane mjere sanacije, kako bismo što prije stavili pristanišnu zgradu u funkciju", rekla je Kasalović.

Zoran Jovanović, direktor Civilne zaštite Tuzlanskog kantona (TK) rekao je za RSE da su na čitavom području TK pretrpljeni određeni vidovi štete, a da su najviše pogođeni Gračanica i Lukavac.

"Štete su nastale padom drveća na stambene objekte, javne površine i ceste. Pretrpljena je i velika šteta na privrednim subjektima i školama gdje je vjetar odnio krovove. Pad električnih vodova uzrokovao je prekide u snabdijevanju električnom energijom", rekao je Jovanović.

Opštinske i gradske administracije formiraju lokalne komisije koje bi u narednim danima trebale procijeniti štete.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS najavili su da se i u toku četvrtka i u večernjim časovima očekuje ponavljanje olujnog nevremena, te apeluju na građane da na adekvatan način zaštite sebe i svoju imovinu.