U ime Ruske Federacije obučavani moldavski timovi u BiH, kaže ministar Konaković

Elmedin Konaković, Sarajevo, 25. aprila 2024.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je u četvrtak da su u Bosnu i Hercegovinu dolazili ljudi koji su "u ime i na račun Ruske Federacije obučavali pripadnike moldavskih timova".

"Nemam tačne dokaze i primjere da su to bile neke vrste vojnih obuka, ali neke vrste obuka koje se tiču, čak, i organizacije nekih protesta ili nekih izlazaka na ulice sigurno jesu. I postoje dokazi koje sam lično vidio da su takve grupe operisale po BiH, što još jednom potvrđuje ono što stalno ponavljam, taj negativni ruski uticaj u srcu Evrope protiv kojeg se BiH ne može boriti sama", rekao je Konaković novinarima u Sarajevu, 24. oktobra.

Prve izvještaje o postojanju kampova u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji, objavile su policija i obavještajna agencija te zemlje, 17. oktobra.

Tada su objavljeni i detalji koji govore o postojanju lokacija u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane s ruskim privatnim vojnim skupinama Ferma i Wagner.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su odbacili kao netačne informacije koje su objavile vlasti Moldavije.

"Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u Republici Srpskoj (RS), postoje kampovi u kojima su navodno obučavane osobe iz Moldavije", saopćeno je u četvrtak iz kabineta ministra sigurnosti, Nenada Nešića, koji održava prijateljske veze s Rusijom i koji podržava Milorada Dodika, proruski orijentiranog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

On je reagirao na izjavu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za Radio Slobodna Evropa, koja je 23. oktobra ocijenila uznemirujućim izvještaje o Rusima, povezanim sa ruskim privatnim vojnim grupama, koje su upravljale kampom u entitetu Republika Srpska.

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Navodi se da se sumnjiče da su planirali "destabilizacije" Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra.

Referendum o integraciji Moldavije u Evropsku uniju prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Parlamentarna komisija za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) je neformalno informirana o podacima koje ta agencija ima o grupi osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija navodi da su povezane s obukama mladih da izazivaju nerede u Moldaviji, potvrdilo je ranije za Radio Slobodna Evropa troje članova Komisije.