Novi projekat OSCE-a i EU za pomoć pravosuđu u borbi protiv korupcije u BiH

Korupcija (ilustrativna fotografija)

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) uočila je da je odgovor pravosuđa na korupciju neadekvatan, što se naročito odnosi na procerusiranje predmeta protiv počinilaca visokog i srednjeg ranga, ocijenio je Dmitry Iordanidi, zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Ozbiljni problemi koji narušavaju produktivnost, kapacitete i efikasnost pravosudnog sistema zahtijevaju istrajnost i iskrenu političku volju", rekao je on, tokom prezentacije regionalnog projekta pod nazivom "Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka".

Misija OSCE-a i Delegacija Evropske unije (EU) u BiH predstavili su trogodišnji regionalni projekat, koji će trajati od 2021. do 2023. godine.

On proizlazi iz Sofijske deklaracije iz 2018. godine i dogovara o uvođenju praćenja sudskih postupaka u predmetima teške korupcije i organizovanog kriminala.

Podsjetite se Sofijska deklaracija: EU pojačava angažman na Zapadnom Balkanu

Strategija projekta se zasniva na praćenju sudskih postupaka, prikupljanju i analizi podataka, identifikaciji sistemskih problema, izradi preporuka zasnovanih na dokazima i rezultatima, i informisanju pravosudnih aktera o rezultatima analize.

Vaš browser nepodržava HTML5

BiH: Gde je zapelo sa procesima za visoku korupciju

Projekat finansira Evropska komisija, a šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Johann Sattler rekao je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i Ured disciplinskog tužioca moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao bez straha da će imati posljedice zbog svog djelovanja.

"Ovo je tijelo stvoreno s najboljim namjerama da se politički utjecaj izostavi iz te institucije. Ono što smo vidjeli nažalost je razvoj događaja koji je otišao u drugom pravcu. Kroz druge kanale došlo je do političkog utjecaja na VSTV. Vidjeli smo probleme s bivšim rukovodstvom i razne skandale. Sadašnje liderstvo je jasno poboljšanje u odnosu na ono što smo vidjeli, ali ovo je tek prvi korak", rekao je Sattler.

On je naglasio važnost usvajanja novog Zakona o VSTV-u, koji je u parlamentarnoj proceduri i koji je jedan od 14 prioriteta Evropske unije.

Pročitajte više Evropska komisija: Suzbijanje korupcije prioritet država Zapadnog Balkana

Problem je nekažnjivost, smatra Sattler, koja je u pravosuđu "dovela do neobjašnjivih grešaka u vezi s predmetima korupcije". "Ovo je veliki problem, i koliko god postoji osjećaj nekažnjivosti to će se nastaviti, i to je nešto što se mora promijeniti."

Tokom predstavljanja projekta naglašeno je da OSCE ima jedinstvenu metodologiju za praćenje sudskih postupaka. Fokus će biti na praćenju visoke i srednje korupcije i organizovanog kriminala, a između ostalog će se analizirati status optuženog i težina kažnjivog postupanja.

"Vladavina zakona znači da kriminalne mreže mogu biti razbijene, a njihova imovina oduzeta. Vladavina zakona znači da počinioci visoke korupcije i organizovanog kriminala više neće prolaziti nekažnjeno. Spremni smo da podržimo nezavisno pravosuđe kako bi se nosilo s najtežim predmetima i organizovanog kriminala", smatra Dmitry Iordanidi.

Možda vas zanima Eric Larson: BiH doslovce umire zbog korupcije

Projekat će pratiti predmete visoke i srednje korupcije, organizovanog kriminala koji se procesuiraju pred sudovima u Bosni i Hercegovini, a službenici za praćenje predmeta će biti raspoređeni u nekoliko bh. gradova.

Predviđeno je da prvi Izvještaj s privremenim nalazima i preporukama bude finaliziran do kraja 2022. godine, dok će završni Izvještaj biti objavljen krajem 2023.

Misija OSCE-a u BiH predstavila je 23. novembra 2020. godine treći izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije pred sudovima u BiH.

Izvještaj pod nazivom "Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti" predstavlja nastavak rada i oslanja se na dva prethodna izvještaja, objavljena u februaru 2018. i aprilu 2019. godine.

U izvještaju se daje ocjena djelotvornosti odgovora pravosuđa na korupciju u 2019. godini, na osnovu praćenja 302 predmeta korupcije pred 45 sudova širom Bosne i Hercegovine.

"Naziv izvještaja, Sindrom nekažnjivosti, je oštar, ali, nažalost, odražava realnu sliku trenutne situacije", kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH i dodala da se "kriza etike u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu se ignorisati".

Nalazi izvještaja su ukazali na neuspjeh sistema kaznenog pravosuđa, što je de facto rezultiralo nekažnjavanjem počinilaca mnogih ozbiljnih kaznenih djela.