Dvije osobe preminule u BiH, deset novozaraženih koronom

Sarajevo

Dvije osobe su preminule u Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednja 24 časa, koje su bile zaražene korona virusom. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Brčko distrikta BiH od četvrtka, 1. jula, prijavljeno je i 10 novih slučajeva zaraze, među manje od 1.500 testiranih osoba.

Dva smrtna slučaja prijavljena u u Federaciji BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navodi se da je među testiranih oko 1.150 uzoraka, virus korona potvrđen kod devet osoba.

“Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo ( šest od 10 kantona u Federaciji BiH). Do sada je testirano ukupno 718.512 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 133.981 osobe”, saopšteno je u četvrtak, 1. jula iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U Zavodu ističu i da ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH iznosi 5.527.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

U drugom BiH entitetu, Republici Srpskoj (RS), u posljednja 24 časa, bilježi se samo jedan slučaj zaraze, od testiranih nešto više od 200 osoba.

„Nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd јеdnе muškе оsоbе, stаriје živоtnе dоbi iz Dоbоја (centralni dio BiH). U pоsljеdnjа 24 sata, nije prijavljen nijedan smrtni slučaj“, saopšteno je 1. jula iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dо sаdа je u RS, prema podacima Instituta, potvrđeno 64.352 slučајa virusа kоrоnа. U tom entitetu prеminulе su ukupnо 3.784 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

Na liječenju u bolnicama u RS trenutno se nalazi 41 osoba, od čega je na respiratoru sedam pacijenata.

Iz Brčko distrikta BiH, 1. jula, saopšteno je kako u posljednja 24 časa nije bilo novozaraženih ni umrlih od posljedica zaraze korona virusom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa