Razriješen konzul BiH u Panami, turski državljanin

Članovi Predsjedništva BiH: Željko Komšić Željka Cvijanović i Denis Bećirović (foto arhiv)

Fatih Kol je smijenjen sa pozicije počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami, potvrđeno je 14. maja iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ova institucija ga je i imenovala na tu poziciju.

Kolova smjena došla je dan nakon što je to zatražila članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Turski biznismen Fatih Kol je imenovan na ovu funkciju u oktobru prošle godine.

Pročitajte i ovo: Cvijanović traži sjednicu Predsjedništva BiH da se razriješi konzul u Panami, turski državljanin

Prethodno je iz Tužilaštva BiH, 13. maja rečeno za RSE da počasni konzul Bosne i Hercegovine u Panami, Fatih Kol, ima status osumnjičenog i spominje se u dokumentima i podnescima Tužilaštva BiH i Suda BiH koji se odnose na akcije "Black Tie 2".

Naveli su da zbog zaštite interesa istrage, više detalja ili informacija ne mogu davati.

U ovoj policijskoj akciji 22. aprila u BiH uhapšene su 23 osobe.

Među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te EUROPOL.

Tada je saopšteno iz EUROPOL-a da su oni dio "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine, navodi se u saopštenju EUROPOL-a.

Pročitajte i ovo: Ministar ugostio šefove policije u BiH koje Tužilaštvo sumnjiči za saradnju sa narkobosom Edinom Gačaninom

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva finansija Sjedinjenih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito" i "Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

EUROPOL je naveo i da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca usko povezan s "Kinahan Organized Crime Group", kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, navodeći da su značajna transnacionalna zločinačka organizacija.