Osuđenik za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu štrajkuje glađu

Mevlid Jašarević, osuđen na 15 godina zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu

Mevlid Jašarević, osuđen na 15 godina zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 2011. godine, stupio je u štrajk glađu u četvrtak, 12. maja.

Potvrdio je to u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) Siniša Perković, direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH, u kojem Jašarević izdržava zatvorsku kaznu.

"Razlog je taj što mu nije odobreno premještanje u Srbiju", kazao je Perković.

Jašarević je ranije zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, u kojoj je rođen i čije državljanstvo ima, što je Viši sud u Beogradu odbio.

Senad Dupovac, branitelj Jašarevića, kazao je za RSE da je upućena žalba na odluku ovog suda čiji rezultati se još očekuju.

Pročitajte i ovo: Terorista osuđen za napad na Ambasadu SAD, traži premještaj iz BiH U Srbiju

"Jašarević se na štrajk glađu odlučio jer smatra da je diskriminisan u odnosu na neke osuđenike koji imaju dvojno državljanstvo, BiH i Republike Srbije, a kojima je odobreno da dio kazne izdržavaju u Srbiji. Njemu koji ima samo državljanstvo Srbije to nije omogućeno", kazao je Dupovac za RSE.

Mevlid Jašarević je u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zbog ovog terorističkog napada osuđen je na 15 godina zatvora.

Teško je ranio policajca Mirsada Velića, koji je osiguravao zgradu ambasade, prije nego što ga je snajperist specijalne policije onesposobili i uhapsili.

Apelacijsko vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Mevlida Jašarevića 22. novembra 2013. na 15 godina zatvora.

Jašarević je, kako je navedeno u presudi, prije napada koji je izveo 28. oktobra 2011. na dva DVD-a snimio oproštajnu poruku u kojoj je naveo da "namjerava prisiliti strane vlade da promijene svoj odnos prema muslimanima u svijetu".

Pročitajte i ovo: State Department o terorizmu na Zapadnom Balkanu: Izazov povratnici iz zona sukoba 

Na iznošenju završnih riječi krajem 2013. godine tokom prvostepenog sudskog postupka Jašarević je rekao da "i ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi to neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on", nakon čega je bio osuđen na 18 godina zatvora.

Tokom drugostepenog postupka Jašarević se “pokajao” što je sud uzeo kao olakšavajuću okolnost, a kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

U BiH je pred Sudom BiH do sada osuđeno 46 osoba zbog terorizma, vrbovanja i poticanja na terorizam, te organiziranja terorističkih grupa za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u okviru terorističkih organizacija.