Džaferović tvrdi da mora biti novca za opće izbore u BiH

Šefik Džaferović (arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović izjavio je da će opći izbori biti održani i sredstva za to osigurana, te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije.

"Izbori će biti održani, a sredstva za izbor će se naći. Po mom mišljenju, tu nema dileme. Pozivam sve unutar Bosne i Hercegovine, koji namjeravaju učestvovati u utakmici za opće izbore, da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili praviti opstrukcije, bilo koje vrste, da na vrijeme stanu", kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu u utorak, 3. maja.

I Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) poručio je u utorak da opći izbori u BiH moraju biti održani.

Pročitajte i ovo: BiH u potrazi za šest miliona eura za izbore

"Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore. Ako se bude ta zakonska i ustavna obaveza eskivirala, onda će Ured visokog predstavnika (OHR) morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore", poručio je Izetbegović.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi u srijedu, 4. maja, raspisati opće izbore u BiH, u sjeni brojnih otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje financiranja izbornog procesa.

Parlament BiH nije usvojio budžet za prošlu, 2021. godinu, kao ni za tekuću 2022. godinu.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović najavio je ranije da će izbori biti raspisani iako potrebnog novca nema jer ovogodišnji budžet još nije usvojen.

Pri tome su iz CIK-a BiH naglasili da će biti potreban veći iznos od 11,72 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018.

Pročitajte i ovo: Odbijena isplata pola miliona eura za pripremu opštih izbora u BiH

Institucije BiH se, zbog nepostojanja budžeta za 2022. godinu, financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju. U tim odlukama se ne mogu naći dodatna sredstva za, naprimjer, investicije ili povećanje plaća, pa tako ni za održavanje izbora.

Opći izbori obilježeni su i izjavama iz pojedinih političkih krugova da za njih nema uvjeta jer nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Svi dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva završeni su bezuspješno. Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda, o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni, a nije pomoglo ni aktivno uključivanje evropskih i američkih zvaničnika.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj, jer je to rok koji CIK ima po zakonu da raspiše ovogodišnje opšte izbore u BiH.

Na općim izborima, koji bi trebali biti održani u oktobru, građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.