Uhapšeno 16 osoba u BiH i Hrvatskoj zbog krijumčarenja najmanje 159 migranata preko rijeke Save

Migranti na tz. Balkanskoj ruti (foto arhiv)

Policija Bosne i Hercegovine i Hrvatske uhapsile su 16 osoba zbog krijumčarenja najmanje 159 migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku preko rijeke Save, saopćio je u četvrtak Europol.

U Slavonskom Brodu u Hrvatskoj uhapšeno je 11 osoba, pretreseno deset kuća i deset vozila. Pronađen je jedan plinski pištolj, bankovne kartice, 38 mobitela i pet tableta.

U okviru iste akcije u Brodu (Bosna i Hercegovina) uhapšeno je pet osoba, pretreseno pet kuća, te pronađeno 1.500 eura u gotovini, navode iz Eurppola.

Dodaju i kako je razbijena grupa odgovorna za krijumčarenje migranata "pod okolnostima opasnim po život".

"Koristeći pretrpane čamce osumnjičeni za krijumčarenje su svojevoljno izložili živote i sigurnost migranata riziku. Nakon prelaska rijeke migranti su tajno prevoženi raznim vrstama vozila, skrivani su u privatnim automobilima ili tovarnim prostorima transportnih vozila, te prebacivani prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama Europske unije", saopćeno je iz Europola.

Procjena je da su osumnjičeni za krijumčarenje migranata zaradili najmanje 80.000 eura.

Akcija je provedena u okviru Operativne radne skupine osnovane u martu 2023., a koja uključuje tijela za provođenje zakona iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Usmjerena je na mreže organiziranog kriminala za krijumčarenje migranata aktivne na zapadnobalkanskoj ruti.

čitajte Smrtonosne rute krijumčara ljudima na putu ka Evropi