Hapšenja za ratne zločine u BiH

Ilustrativna fotografija

Sedam osoba je uhapšeno u srijedu na području Banjaluke i Kotor Varoši. Istovremeno, na području Bileće i Trebinja uhapšene su dvije osobe. Svi uhapšeni pod istragom su Tužiteljstva BIH i sumnja se da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Hapšenje su, po nalogu Tužilaštva BIH, izvršili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

„U okviru današnjih aktivnosti SIPA-e, slobode je lišeno sedam osoba na području Kotor Varoši i Banjaluke. Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od maja do kraja 1992.godine, u okviru sistematičnog napada, učestvovale u progonu nesrpskog civilnog stanovništva sa područja općine Kotor Varoš“, navodi se u saopštenju SIPE.

Boris Grubešić

Glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić kaže da su ove osobe osumnjičene da su kao policijski službenici i rukovodioci zajedno sa policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opštine Kotor Varoš.

„Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatočene u zatvorima gdje su mučene i zlostavljane na različite načine. Zbog posljedica premlaćivanja i mučenja mnogi od njih su umrli“, navodi Grubešić.

Identitet sedam uhapšenih u Banjaluci i Kotor Varoši nije saopšten. Banjalučki mediji javljaju, a agencije prenose da su uhapšeni Miroslav Duka iz Trebinja i Goran Vujović iz Bileće.

„U vezi sa predmetom za Bileću, osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva, a sumnjiče se da su tokom 1992. godine učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva na području opštine Bileća. U to vrijeme osumnjičeni su bili u svojstvu načelnika SJB Bileća, odnosno komandira milicije Bileća“, kaže glasnogovrnik Tužilaštva BiH.

Njih dvojica se konkretno sumnjiče za protivpravna zatočenja, deportacije, ubistva fizička i psihička zatočenja Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Bileća.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode biće predate su na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH. U zakonskom roku, kako kažu u Tužilaštvu, biće donijeta odluka o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.