Evropski zvaničnici u BiH: Naredne sedmice su ključne

Sedište Delegacije EU u Bosni i Hercegovini

Narednih nekoliko nedelja je ključno za evrointegracije Bosne i Hercegovine nakon prošlonedeljne odluke Evropskog saveta da preporuči otvaranje pristupnih pregovora kada se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, ocenili su u utorak evropski zvaničnici u Bosni i Hercegovini.

Šefa Delegacije EU u BiH Johan Satler, ambasadoka Španije Marija Teresa Lizaranzu Perinat i otpravnika poslova ambasade Belgije Benjamina Sturtevagen naveli su u zajedničkoj kolumni da je odluka Evropskog saveta obećanje da će pristupni pregovori biti otvoreni, kada BiH uradi svoj deo posla.

Pročitajte i ovo: Lideri EU: Ukrajina i Moldavija otvaraju pristupne pregovore, BiH kada ispuni kriterijume za članstvo

Prema njihovim rečima, usvajanjem Zakona o sukobu interesa, Zakona o sudovima i zakonodavstva o elektronskim potpisima u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima osnažila bi se borba protiv korupcije, izgradila veća pravna sigurnost, unapredila poslovna klima i dali dobri argumenti da BiH napreduje na realizaciji 14 ključnih prioriteta.

"S druge strane, nazadovanje po pitanju temeljnih sloboda će oslabiti poziciju Bosne i Hercegovine. Snažno smo pozvali vlasti Republike Srpske da povuku nacrt zakona o tzv. stranim agentima", navodi se u kolumni šefa delegacije EU i diplomate sadašnje i sledeće zemlje koja predsedava EU, Belgije i Španije.

"Svi u Bosni i Hercegovini treba da znaju da postoji apsolutna saglasnost svih 27 zemalja članica oko principa da ova zemlja treba da se pridruži Evropskoj uniji. Oni koji tvrde da je ova ili ona država protiv ulaska Bosne i Hercegovine u EU apsolutno su u krivu. EU je utemeljena kao mirovni projekat, a ulazak Bosne i Hercegovine u EU bio bi izuzetno značajan i ključan trenutak za evropski projekat", naveli su evropski zvaničnici.

Oni su ukazali da postoje dve konstante. "Jedna je nedvosmislena podrška Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu unutar EU. Druga je nepromenjiva činjenica da članstvo u EU dolazi sa standardima i obavezama koje će Bosna i Hercegovina morati ispuniti".

Budući da je Evropski savet tražilo da Evropska komisija ponovo dostavi izveštaj za BiH do marta s osvrtom na to da li je BiH postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo kako bi pregovori bili otvoreni, evropski zvaničnici su istakli da su "sedmice pred nama ključne".

Vaš browser nepodržava HTML5

Von der Leyen u BiH: Nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta

"Oni koji tvrde da EU nije zainteresovana da Bosna i Hercegovina bude članica, trebalo bi još jednom pogledati novac, energiju i vreme koje EU ulaže u podršku ovoj zemlji na njenom putu da postane članica EU. Ali ne možemo mi želeti više od domaćih političkih lidera da Bosna i Hercegovina postane članica EU. Narednih nekoliko sedmica treba dobro iskoristiti", poručili su šef delegacije EU, ambasadorka Španije i otpravnik poslova u ambasadi Belgije.

Pročitajte i ovo: Sve o 14 za BiH teško ostvarivih EU kriterija