Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije u posjeti BiH uoči odluke o otvaranju pregovora sa EU

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani i austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Alexander Schallenberg u Sarajevu, 4. mart 2024.

Ubrzavanje puta Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, jačanje sigurnosti regiona i ekonomskih odnosa su prioriteti Austrije, Italije i BiH.

Ovo je poručeno nakon sastanka bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića sa italijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antoniom Tajanijem i austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Alexanderom Schallenbergom u Sarajevu.

Njih dvojica su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli uoči sastanka lidera EU u drugoj polovini marta, kada Evropska komisija treba izvijestiti o napretku BiH u procesu ispunjavanja uslova.

Taj izvještaj poslužiće šefovima država i vlada da odluče o mogućem otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU.

Ministri su poručili da je sada vrijeme za pojačane napore za ulazak BiH u EU, posebno gledajući na globalne sigurnosne probleme.

Alexander Schallenberg, austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove poručio je i da je EU napravila "propust ostavivši Zapadni Balkan van EU".

"Kako smo mi u EU dozvolili proteklih decenija da Zapadni Balkan, koji je i geografski i ekonomski i kulturno dio Evrope ne bude već u EU, nego sada imamo ruski i kineski uticaj", poruči je austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove.

Italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antonio Tajani poručio je da je Zapadni Balkan za njegovu zemlju, prioritet.

"BiH pripada u EU i nadamo se da će se priključiti narednih godina", istakao je Tajani.

Pročitajte i ovo: Što su vlasti BiH učinile da otvore pregovore s EU?

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Godinu dana kasnije, sa samita lidera država EU je poručeno da će pristupni pregovori biti otvoreni nakon što Bosna i Hercegovina ispuni neophodne uslove.

Sastanak lidera Evropske unije najavljen za 21. i 22. mart.