Sud BiH odbio zahtjev odbrane Milorada Dodika za odlaganjem ročišta

Milorad Dodik ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je 18. decembra prijedlog odbrane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika za odlaganjem glavnog pretresa zakazanog za 20. decembar, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, Dodikov branilac, Goran Bubić.

Bubić je za RSE kazao kako su dobili faksimil iz Suda BiH u kojem je navedeno da suđenje ostaje za 20. decembar u 13 časova.

Prošle sedmice je Sud Bosne i Hercegovine odbio žalbu Dodikove odbrane koja je tražila premještanje procesa iz Sarajeva u Banjaluku, zbog, kako su naveli, "sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH".

Pročitajte i ovo: Sud BiH odbio žalbu Dodikove odbrane, suđenje se nastavlja u Sarajevu

Dodiku se sudi zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika BiH Christina Schmidta.

Predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužilo za krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH", a sud je optužnicu potvrdio 11. septembra.

U optužnici protiv Dodika i Lukića se navodi da je Dodik potpisao ukaze, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Skupština Republike Srpske, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je izglasala dva zakona u junu ove godine. Zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), 1. jula je poništio oba donesena zakona, dok je zakonodavna procedura još trajala. Istog dana je Šmit, koristeći svoje takozvane "bonske ovlasti", nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Izmjenom Krivičnog zakona BiH, visoki predstavnik je propisao da se službeno lice, koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, kao i zabraniti vršenje bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

Pročitajte i ovo: Schmidt poništio antidejtonske zakone Skupštine RS-a i izmijenio Krivični zakon BiH