BiH dobila budžet za 2024. i izmjene zakona o vijeću koje imenuje sudije i tužioce

Sjednica Parlamneta BiH, ilustracija.

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u petak, 19. jula, državni budžet za 2024. godinu i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), tijelu nadležnom da imenuje, disciplinski kažnjava i razrješava dužnosti sve sudije i tužioce osim ustavnih.

Prethodno ih je usvojio Zastupnički dom. Da bi zakon bio usvojen bilo je potrebno da ga odobre oba doma državnog parlamenta. Predlagač zakona o budžetu i međunarodnim obavezama BiH je Predsjedništvo BiH.

Pročitajte i ovo: Zastupnički dom BiH usvojio budžet institucija za ovu godinu

Vijeće ministara usvojilo je 4. jula nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2024. u iznosu od oko 1,35 milijardi maraka (oko 693 miliona eura) i za 40 miliona je veći u odnosu na prošlu godinu.

Tokom ove godine državni ministar financija je u tri navrata donosio odluku o privremenom, tromjesečnom financiranju.

Usvajanje budžeta dogovoreno je 1. jula na sastanku lidera vladajućih stranaka.

Nacrt budžeta bio je spreman početkom godine, ali nije stavljan na dnevni red zbog sporenja između dva bh. entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta oko raspodjele sredstava od cestarina na autoputevima koja je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Bez budžeta, javne nabavke su stopirane, nema kapitalnih projekata, nema investicija, dok institucije ne mogu zapošljavati novi kadar.

Pročitajte i ovo: Budžet BiH blokiran zbog spora entiteta o trošenju putarina

Većina državnog budžeta se troši na plate državnih funkcionera, uposlenika institucija, te vojnika i policajaca u tri policijske agencije.

Od 2000. godine, otkad postoji evidencija na sajtu Ministarstva financija i trezora BiH, budžet je samo pet puta donesen na vrijeme i institucije su bile na privremenom financiranju.

Osim državnog Budžeta, Dom naroda PS BiH je na istoj sjednici usvojio i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), nezavisnom tijelu nadležnom da imenuje, disciplinski kažnjava i razrješava dužnosti sudije i tužice u BiH.

Ovim izmjenama će pri VSTV-u od iduće godine biti uspostavljeno Odjeljenje za sprovođenje postupka po izvještajima.

To odjeljenje bi trebalo da redovno provjerava i analizira prijavljene podatke iz izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca, kako bi mogli utvrditi potencijalne sukobe interesa.

Uspostava ovog odjela je, kako je obrazloženo, dio unapređenja zakona dizajniranih da podignu nivo transparentnosti pravosuđa.

Pročitajte i ovo: Dom naroda BiH potvrdio izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu