Guardian: SAD želi spasiti BiH 's litice', moguće sankcije, ali i jačanje vojne prisutnosti

Derek Chollet, viši savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena

Sjedinjene Američke Države odlučne su "spasiti Bosnu i Hercegovinu s litice" usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista, ali i iskoristiti sankcije među ostalim opcijama, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta Derek Chollet, piše britanski Guardian.

Pročitajte i ovo: Ambasade u BiH: Odluka Skupštine RS o prijenosu nadležnosti prijetnja stabilnosti zemlje i regije

Derek Chollet, viši savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, govorio je uoči sjednice Narodne skupštine entiteta Republika Srpska u petak, 10. decembra, kada je najavljena rasprava o prenošenju nadležnosti države na entitet, što nije u skladu s odredbama Ustava BiH.

Najavljeno je da će Skupština raspravljati o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Guardian ocjenjuje da bi ovakvi potezi značili kretanje ka secesiji, o čemu je posebno posljednjih mjeseci često govorio član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Chollet je boravio u BiH prošlog mjeseca kada se sreo s članovima Predsjedništva.

Poručio je da povlačenje iz državnih institucija neće proći nesankcionirano.

"Zaista smo pokušali ubrzati neke od naših diplomatskih napora da pokušamo spasiti situaciju s litice", rekao je Chollet za Guardian.

"Primjetno je da se gotovo 26 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma priča o potencijalnom povratku sukoba ili velike krize s BiH, što nas duboko zabrinjava."

Chollet, koji je bio pomoćnik američkog izaslanika Richarda Holbrookea tokom rata u BiH i koji je napisao knjigu o Daytonskim pregovorima, rekao je da je bosanskim čelnicima predao pismo Blinkena, ističući da je mir u Bosni prioritet za američku administraciju.

U pismu je Blinken također naglasio da bi SAD mogao uvesti sankcije onima koji pokušaju jednostrano se povući iz državnih institucija ili destabilizirati mirovni sporazum.

"Mislim da smo vidjeli neke dokaze da politika koja uključuje sankcije može biti učinkovita", rekao je.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodne vojne prisutnosti u Bosni, gdje je sada nekoliko stotina vojnika EUFORA-a, Chollet je rekao da ne želi prejudicirati, ali je dodao da "istražujemo sve opcije".

Pročitajte i ovo: NATO smije primijeniti silu u BiH