Biden zbog uragana Milton otkazao posjet Njemačkoj

Joe Biden, 4. oktobar 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u utorak da odgađa planirani put u Njemačku i Angolu kako bi ostao u Bijeloj kući i nadgledao uragan Milton, koji se spušta na obalu Meksičkog zaljeva Floride.

"Jednostavno mislim da u ovom trenutku ne mogu biti van zemlje", rekao je u Biden, piše AP.

Upozorio je da bi Milton "mogao biti jedna od najgorih oluja u posljednjih 100 godina" i da radi "na povećanju veličine i prisutnosti" odgovora savezne vlade.

Predsjednik je rekao da bi ljudi na putu oluje trebali saslušati lokalne zvaničnike i evakuirati se.

Pročitajte i ovo: Florida se sprema na udar uragana Milton

"Žalimo zbog odluke o odgodi posjeta ali imamo naravno razumijevanje zbog trenutne situacije na Floridi", rekao je glasnogovornik njemačke vlade reagirajući na vijest o odgodi posjeta američkog predsjednika Joea Bidena koji je trebao u Njemačku stići u četvrtak.

Bijela kuća je prije toga priopćila kako Biden zbog stanja na Floridi, koja se sprema na drugi uragan u kratkom razdoblju, odgađa posjet Njemačkoj.

U priopćenju se govori o "odgodi" ali se ne precizira kada bi Biden, kojem mandat ističe u siječnju sljedeće godine, mogao posjetiti Njemačku. Odgođen je i posjet Angoli koji je trebao uslijediti nakon posjeta Njemačkoj.

Bidenu je ovo trebao biti prvi bilateralni posjet otkako je došao na predsjedničku funkciju u siječnju 2021. Biden je boravio u Njemačkoj u sklopu samita G7 2022. u njemačkom Elmauu.

U subotu je u američkoj bojnoj bazi Ramstein u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka trebao sudjelovati na samitu NATO-a o Ukrajini.