Bajden pozvao na solidarnost s Ukrajinom na obeležavanju Dana D

  • RSE

Predsednik Džo Bajden potvrdio je posvećenost SAD odbrani Ukrajine u govoru povodom obeležavanja 80. godišnjice Dana D na Američkom groblju u Normandiji i memorijalu u Kolvil-sur-meru 6. juna.

"Predati se nasilnicima, pokloniti se pred diktatorima jednostavno je nezamislivo", rekao je on u dok su iza njega bili veterana Drugog svetskog rata. "Ako bismo to uradili, to znači da bismo zaboravili šta se dogodilo ovde na ovim svetim plažama".

Brižit Makron, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil Bajden hodaju pozornicom tokom ceremonija povodom iskrcavanja saveznika 1944. koje je doprinelo porazu nacističke Nemačke.

Bajdenova izjava o nasilnicima odnosila se na ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

"Ukrajinski susedi će biti ugroženi" i "cela Evropa će biti ugrožena" ako svet odustane od Ukrajine, rekao je Bajden.

Džo Bajden salutira veteranu Drugog svetskog rata dok je pored njega Džil Bajden.

"Moramo imati na umu da nas činjenica da su oni tog dana bili heroji ne oslobađa od onoga što moramo da uradimo danas. Demokratija nikada nije zagarantovana. Svaka generacija mora da je čuva, brani je i bori se za nju. To je trajni test", rekao je Bajden.

Bajden pozdravlja veterana Drugog svetskog rata koji je učestvovao u jurišu na plaži u Normandiji 6. juna 1944. godine.

Dan D je bio najveći amfibijski napad u istoriji i Bajden je rekao da je to "snažna ilustracija kako nas savezi, stvarni savezi čine jačima". On je rekao da je to "lekcija za koju se molim da mi Amerikanci nikada ne zaboravimo".

Skoro 160.000 savezničkih vojnika iskrcalo se na obalu na pet plaža s kodnim imenima: Juta, Omaha, Gold, Džuno i Svord, pri čemu je nemačka odbrana nanela hiljade žrtava. Nekoliko učesnika invazije danas je živo.

Bajden na susretu s još jednim veteranom tokom ceremonije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stiže sa suprugom Olenom na međunarodnu komemorativnu ceremoniju na plaži Omaha. 

Zelenski – koga je pozvao Makron – sastaće se sa zapadnim liderima tokom obeležavanja Dana D u nadi da će obezbediti više zapadne pomoći dok se njegova zemlja suočava s novom ofanzivom na istoku.

Bajdenovi posećuju grobove na američkom groblju u Normandiji posle ceremonije obeležavanja 80. godišnjice Dana D.