Biden: Izrael gubi podršku, Netanyahu mora promijeniti vladu

Joe Biden u Bijeloj kući, Washington, SAD, 12. decembra 2023.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu mora promijeniti svoju vladu te da Izrael u budućnosti ne smije odbiti palestinsku državu.

Bidenova izjava na donatorskoj večeri za njegovu kampanju za izbore 2024. godine novi je znak sve veće američke zabrinutosti oko izraelskog bombardiranja Gaze u kojem su živote izgubile hiljade ljudi, prenosi Reuters.

"Počeli su gubiti tu podršku", rekao je Biden, referirajući se na zabrinutost međunarodne zajednice.

Pročitajte i ovo: Izrael nastavlja bombardovanje Gaze posle tvrdnji da je Hamas blizu 'raspada'

Američki predsjednik to je rekao uoči putovanja njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u Izrael gdje će se sastati s tamošnjim ratnim kabinetom.

Netanyahu je u utorak rekao kako Izrael uživa američku podršku u cilju uništenja Hamasa i spašavanja talaca koje su palestinski militanti oteli 7. oktobra, ali da se saveznici ne slažu oko toga što će slijediti nakon tog rata.

Biden je posebno izdvojio izraelskog krajnje desnog političara Itamara Ben-Gvira, ministra nacionalne sigurnosti, kazavši kako je to "najkonzervativnija vlada u izraelskoj historiji".

"Netanyahu mora promijeniti vladu. Ova vlada u Izraelu sve jako otežava", rekao je. Naglasio je kako Izrael "ne može reći ne" palestinskoj državi kojoj se tvrdolinijaši protive.

Biden je rekao kako "imaju priliku početi ujedinjavati regiju", ali da "Bibi mora shvatiti da mora učiniti neke poteze". Bibi je Netanyahuov nadimak.

Sullivan je u utorak najavio da će tokom posjete Izraelu s dužnosnicima raspravljati oko njihovog plana za Gazu.

DNEVNO@RSE Kolumnista Washington Posta: Zamor od rata u Ukrajini i kriza u Gazi ne olakšavaju Putinovu poziciju