Biden poručio Netanyahuu: Buduća podrška SAD-a ratu zavisi od zaštite civila

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Američki predsjednik Joe Biden poručio je u četvrtak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu da će u buduće američka podrška ratu u Pojasu Gaze zavisiti od koraka koje bude preduzimala izraelska strana da zaštiti civile i humanitarne radnike.

Njih dvojica su razgovarali telefonom samo nekoliko dana nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu u Pojasu Gaze poginulo sedmoro humanitarnih radnika, podsjeća AP.

U saopštenju Bijele Kuće se navodi da je Biden Netanyahuu "jasno stavio do znanja potrebu da Izrael objavi i sprovede niz konkretnih i mjerljivih koraka za rješavanje pitanja stradanja civila, humanitarne patnje i bezbjednosti humanitarnih radnika" i "da će američka politika u pogledu Gaze biti određena našom procjenom trenutne akcije Izraela na ovim koracima".

Biden je takođe rekao da je "neophodan hitan prekid vatre" i pozvao Izrael da postigne dogovor "bez odlaganja".

Odvojeno, državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima u Briselu da će podrška SAD-a biti smanjena ako Izrael ne izvrši značajna prilagođavanja načina na koji vodi rat.

"Ako ne vidimo promene koje treba da vidimo, biće promena u našoj politici", rekao je on.

Bijela kuća je takođe navela da su Biden i Netanyahu razgovarali i o "otvorenoj iranskoj prijetnji Izraelu i izraelskom narodu", navela je Bijela kuća.

"Predsjednik Biden je jasno dao do znanja da Sjedinjene Države snažno podržavaju Izrael koji se suočava sa tim prijetnjama", prenijela je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo: Ministar poriče da je Izrael namjerno gađao automobil humanitaraca u Gazi