Bajden razmatra diplomatski bojkot ZOI u Pekingu

Američki i kineski predsednici, Džo Bajden i Si Đinping, tokom virtuelnog sastanka, 16. novembar 2021

SAD razmatraju diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu (ZOI), potvrdio je u četvrtak predsednik Džo Bajden (Joe Biden), zbog stanja ljudskih prava u Kini uključujući, kako tvrdi Vašington, genocid nad muslimanskom manjinom, prenosi Rojters.

"To je nešto o čemu razmišljamo", rekao je Bajden odgovarajući na pitanje o diplomatskom bojkotu po dolasku na sastanak sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau).

Diplomatski bojkot znači da delegacija zvaničnika SAD ne bi prisustvoala otvaranju Igara u februaru.

Države obično šalju diplomate visokog ranga na ceremoniju otvaranja i time izražavaju međunaronu podršku hiljadama sportista iz čitavog sveta.

Odluka SAD da ne pošalje diplomate bila bi ukor kineskom predsedniku Si Đinpingu samo nekoliko dana nakon što su čelnici dve najmoćnije zemlje nastojali da ublaže tenzije na virtuelnom samitu, njihovim prvim opsežnim razgovorima otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li će Kina nadmašiti SAD?

Zimske olimpijske igra biće održane od 4. do 20. februara.

Aktivisti i pojedini članovi Kongresa iz obe stranke zalažu se da Bajdenova administracija diplomatski bojkotuje ovaj događaj.

Administracija SAD optužuje Kinu da je izvršila genocid nad muslimanskim etničkim grupama u zapadnom regionu Sinđijang, što Peking demantuje.

Portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki rekla je na redovnom brifingu u četvrtak da SAD razmatraju diplomatskih bojkot Zimskih olimpijskih igara zbog stanja ljudskih prava u Sinđijangu.

„Svakako da postoji niz faktora dok razmatramo kakvo bi naše prisustvo bilo“, rekla je ona.

Izvori bliski administraciji u Vašingtonu rekli su Rojtersu da postoji sve veći konsenzus u Beloj kući da bi američki zvaničnici trebalo da se drže podalje od Igara.

Prošle nedelje, američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken rekao je da Vašington razgovara sa zemljama širom sveta na koji način učestvovati na igrama u Pekingu, ali nije precizirao rok za donošenje odluke.

Grupa američkih senatora iz obe stranke u oktobru je predložila amandman na godišnji zakon o politici odbrane koji bi zabranio američkom Stejt departmentu da troši federalna sredstva za „podršku ili olakšanje“ prisustva službenika američke vlade na Igrama.

Predsededavajuća Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi takođe je pozvala na diplomatski bojkot, rekavši da će globalni lideri koji prisustvuju tome izgubiti moralni autoritet.

Kineske vlasti su izrazile nezadovoljstvo u maju, kada je Nensi Pelosi pomenula tu mogućnost.

Neki republikanski kongresmeni pozivaju na potpuni bojkot Olimpijskih igara.

Senator Tom Koton (Cotton) iz Arkanzasa rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da bi diplomatski bojkot onoga što je nazvao "olimpijadama genocida" bio "premalo, prekasno" i rekao da nijedan američki sportista, zvaničnik ili američki korporativni sponzor ne bi trebalo da učestvuju.

Niki Hejli (Nikki Haley), bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, takođe je pozvala na potpuni bojkot, rekavši da će prisustvo poslati poruku da su SAD spremne da zatvore oči pred genocidom.