Drastičan pad akcija na Volstritu zbog trgovinskih tenzija sa Kinom i Trampove izjave o Tajvanu

Glavni indeksi na američkim berzama su osetno pali u sredu, 17. jula, najviše u poslednjih nekoliko meseci zbog strahova od pojačanih tenzija u trgovini sa Kinom, što je posebno pogodile akcije tehnoloških kompanija, nakon njihovog osetnog rasta u utorak.

Sve veći izgledi za smanjenje kamatnih stopa uticali su na pad dolara, dok je istovremeno zlato dostiglo rekordnu vrednost.

Vrednost tehnološkog indeksa Nasdaq je smanjena za 2.6 procenta, a S&P 500 1,27 procenta pošto su investitori zabrinuti zbog obnavljanja trgovinskih tenzija sa Kinom.

"Izveštaj Blumberga da Bajdenova administracija raspravlja o strožim ograničenjima izvoza poluprovodnika i poluprovodničke opreme u Kinu izazvao je pometnju", rekao je analitičar Patrick O'Hare na Briefing.com.

Reč je holandskoj kompaniji ASML i japanskom Tokio Electronu ako nastave da isporučuju naprednu tehnologiju poluprovodnika Kini. Američka vlada je blokirala pristup Kine naprednim čipovima i opremi za njihovu proizvodnju, pozivajući se na bezbednosne brige i pozvala svoje saveznike da slede njihov primer.

ASML je zabeležio u sredu pad za 11.5 odsto, a Toko Electron 7.5.

Akcije proizvođača čipova za veštačku inteligenciju Nvidia pale su za 7.8 procenata.

Još jedna velika kompanija za proizvodnju čipova, Taivan Semiconductor Manufacturing Co., potonula je za 6.9 odsto nakon što je bivši predsednik Donald Tramp kritikovao samoupravno ostrvo na koje polaže Peking, a koje su SAD obavezale da brane ako bude napadnuto.

"Komentar Trampa da Tajvan treba da plaća SAD za svoju odbranu izazvala je geopolitičku zabrinutost što takođe opterećuje kompanije koje proizvode čipove", dodao je O'Hare.

Tehnološke akcije, posebno Nvidia, bile su veoma uspešne poslednjih meseci zbog buma u razvoju aplikacija za veštačku inteligenciju, što je pomoglo da Volstrit dostigne nove rekorde.

To je nastavak nedavnog trenda koji su posmatrači tržišta nazvali ohrabrujućim, jer rastu akcije šireg broja kompanija, a ne samo šačice premoćne elite.

Tako akcije kompanija u manjem indeksu Russell 2000 rastu u poslednjih pet dana na osnovu očekivanja da će biti smanjene kamatne stope te da će američka privreda izbeći recesiju.

Izvor: AFP i AP