Film Dahomey dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu

Režiserka Mati Diop pozira fotografima sa Zlatnim medvjedom kojeg je osvojila za film Dahomey, Berlin, Njemačka, 24. februara 2024.

Film Dahomey, francusko-senegalske režiserke Mati Diop, osvojio je nagradu Zlatni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale).

Film govori o tome kako je vraćanje takozvane bronze iz Benina, umjetničkih djela opljačkanih tokom kolonijalne ere, izazvalo suočavanje sa naslijeđem kolonijalizma.

"Da bismo ponovo izgradili, prvo moramo obnoviti, a da bismo ostvarili restituciju, moramo zadovoljiti pravdu", rekla je Diopo u subotu, primajući nagradu za najbolji film na 74. Berlinaleu.

Njemački režiser Matthias Glasner osvojio je nagradu za najbolji scenario za film Sterben (Umiranje), a Nelson Carlos De Los Santos Arias za najbolju režiju za film Pepe.

Nagrada za najbolju glavnu ulogu pripala je glumcu Sebastianu Stanu za film A Different man (Drugačiji čovjek), a Srebrni medvjeda za najbolju sporednu ulogu pripao je Emily Watson za film Small Things Like These (Male stvari kao što su ove).

Američki režiser Martin Scorsese dobio je počasnog Zlatnog medvjeda, a nagradu mu je uručio njemački režiser Wim Wenders, koji ga je opisao kao "vladajućeg kralja filma".

Velika nagrada žirija pripala je južnokorejskom režiseru Hong Sang-soou za film A Traveller's Needs (Potrebe putnika) u kome glavnu ulogu igra francuska glumica, Isabelle Huppert.

podsjetite se Sedam BAFTA nagrada za film Oppenheimer